11.9 C
De Bilt

De gemeente gaat het (keukentafel)gesprek aan met de veehouders

Sint-Anthonis – Door veranderingen in het gedrag van de consument, de veranderingen in de landbouw en de veranderende wet- en regelgeving staan veel veehouders voor belangrijke keuzes. Gaan ze door met hun bedrijf en worden de stallen aangepast aan de eisen,wordt het voedsel op dezelfde of juist op een andere manier geproduceerd (nichemarkt)of besluiten ze om te stoppen.

De provincie heeft termijnen gesteld aan de leeftijd van stallen (15 jaar voor intensieve veehouderij en 20 jaar voor de melkveehouderij). Dit heeft tot gevolg dat veel bedrijven al op korte termijn moeten weten hoe hun toekomstige bedrijfsvoering eruit gaat zien. De gestelde termijn is kort en de ondernemer moet voor 1-1-2020 een complete aanvraag bij de gemeente hebben ingediend.

Het zijn lastige keuzes waarbij veel factoren meespelen, zoals de leeftijd van de ondernemer, de inkomens- en gezinssituatie, zijn er investeringen noodzakelijk, waardebepaling locatie, mogelijke andere activiteiten, etc.

Vanwege de grote gevolgen en emotionele betrokkenheid is het voor een veehouder vaak lastig om een weloverwogen keuze te maken. Hulp en ondersteuning van derden kan dan uitkomst bieden.

Als gemeente willen we graag met al onze – ruim 300 – veehouders in gesprek over de toekomst. We denken graag mee over de toekomstplannen en kijken samen wie eventueel kan helpen bij de keuzes waar onze veehouders voor staan. Het gaat daarbij niet alleen om bedrijfsmatige afwegingen, ook persoonlijke en sociale argumenten spelen een belangrijke rol. Ook hierbij kan de gemeente desgewenst ondersteuning bieden, bijvoorbeeld door middel van het dorpsteam Sint Anthonis of Zorg om Boer en Tuinder. Wilt u op kort termijn een afspraak voor een keukentafelgesprek neem dan contact op met de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio