7.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Gemeente onthult grafzerk oor meester Panken

Bergeijk – Peter Norbertus Panken is geboren in 1819 te Duizel en op bijna 84-jarige leeftijd overleden in 1904 te Bergeijk. Hij groeide op in Bergeijk, waar zijn moeder vandaan kwam en toen hij twintig jaar oud was begon hij als onderwijzer te werken aan de school in Westerhoven. Vandaar de naam ‘mister’ Panken.

Peter Panken

Peter heeft 22 jaar lesgegeven aan de school in Westerhoven tot 1862. Daarna begon hij met het schrijven van o.a. zijn wel bekende dagboeken. Hierin is het leven in de Kempen van de negentiende eeuw bijna van dag tot dag beschreven. Hij verkende de wijde omgeving meestal te voet en beschreef allerlei merkwaardigheden die hij op zijn tochten tegen kwam. Als zeer gelovig katholiek was hij vaak in de kerk te vinden. Hij was ook een regelmatige bezoeker van het archief op het gemeentehuis om meer te weten te komen van de geschiedenis van het dorp.

Geschiedenis Bergeijk

Bergeijk is hierdoor op een bijzondere manier op de kaart gezet, want zijn vele manuscripten en het lijvige boek “Beschrijving van Bergeik” uit het jaar 1900 zijn nu nog steeds voor velen een onuitputtelijke bron voor verder onderzoek.

Daarnaast heeft hij zich veel beziggehouden met archeologie en kwam hierdoor in contact met allerlei vooraanstaande mensen. Hij heeft bijvoorbeeld veel opgravingen van grafheuvels gedaan. Diverse vondsten zijn bv. In het Eicha-museum te bewonderen. Afgelopen donderdag, net iets meer dan 200 jaar na zijn geboorte, heeft wethouder Luijten samen met bestuursleden van Eicha Vriendenkring, Netty Paulussen (echtgenote van overleden Jan Paulussen) en Peer Meurkens (antropoloog) de vernieuwde grafzwerk onthuld. De mooie glazen afdekplaat, welke mogelijk is gemaakt door een bijdrage van Stichting Vrienden van Eicha en het cultuurfonds van de gemeente Bergeijk, is een weergave van de oorspronkelijke en nu vrijwel niet meer leesbare tekst van de oude grafsteen.

1 REACTIE

  1. Graag wil ik reageren op het artikel over meester Panken. Allereerst heb ik zijn dagboeken, via de bibliotheek Veldhoven, allemaal gelezen. Heerlijk hoe jezelf te verdiepen in het leven van vroeger. Dankzij zijn dagboeken ben ik op zoek gegaan naar grafheuvels op de huidige vliegbasis Eindhoven. En inderdaad na jaren rond kijken. Eindelijk een verhoging in het landschap. Lang verhaal kort. Een grafheuvel. Ongeschonden. Alleen in het midden vergraven door waarschijnlijk? U raad het al?
    Maar de kern van mijn verhaal. Sinds 2011 fiets ik jaarlijks richting Bergeijk. Elke keer bezichtig ik het graf van meester Panken. Tot mijn grote verrassing was het graf voorzien van een glasplaat met tekst. Hoe geweldig. Hulde aan de initiatiefnemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio