Koninklijke onderscheiding voor Frans Koolen en Frans Jansen

Koninklijke onderscheiding

Bergeijk – Op zaterdag 21 april heeft burgemeester Arinda Callewaert-de Groot een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heren Frans Koolen (74 jaar) en Frans Jansen (68 jaar) . Beide heren worden onderscheiden als ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’.

Guinness Book of Records

Frans Koolen wordt Koninklijk onderscheiden voor het vele vrijwilligerswerk dat hij verricht. Sinds 1970 is hij vrijwilliger bij de KPJ en buurtvereniging De Hei. Hij is vanaf het eerste uur betrokken bij de KPJ Zeskamp, wat een begrip is in Bergeijk!  Bij de buurtvereniging doen ze ook nooit vergeefs een beroep op hem, bijvoorbeeld voor het bouwen van carnavalswagens of het organiseren van de ‘trekkertrek’. Zo heeft de buurtvereniging, waarbij Frans duidelijk een van de ‘trekkers’ was, een keer een poging gedaan om in het Guinness Book of Records terecht te komen. Ze lieten ruim 2000 tractoren over 40 kilometer rijden en kregen daarmee een vermelding in het boek: ‘Langste rij tractoren’. Zo zet je Bergeijk op de kaart!

Alle verenigingen van ‘t Loo kunnen altijd een beroep op hem doen. Hij heeft het zelfs zover gebracht dat ‘t Loo een eigen vlag heeft voor alle activiteiten. Verder regelt hij ieder jaar studiereizen voor zijn studiegenoten.

Vanaf 2003 is hij gildebroeder en bestuurslid bij het St. Jorisgilde en verricht hij vrijwilligerstaken bij andere gildes binnen groot Bergeijk en Kring Kempenland. Ook hier kennen ze hem als een gildeman in hart en nieren en die creatieve oplossingen vindt.

Hij zet zich in bij het overdragen van de kennis van gilden aan Bergeijkse schoolkinderen en werft nieuwe leden. Hij is voorzitter van de schietcommissie, bestuurslid van het Jorisgilde en de kruisboogcommissie kring Kempenland. Tot slot is hij mede-organisator van het jaarlijks Groot Bergeijks Koningschieten.

St. Jorisgilde

Frans Jansen is ook zo’n onmisbare vrijwilliger. Sinds 2002 is hij verbonden aan het St. Jorisgilde. Naast het schieten verricht hij hier hand- en spandiensten bij de organisatie van de schietwedstrijden, bezoekt hij scholen om aan kinderen de historie en zijn liefde voor het gilde over te dragen, maakt hij elke vrijdag het terrein rondom het gildehuis schoon en zorgt hij voor voldoende stookhout. In de zomer komt daar het onderhoud van de bloementuin bij.

Sinds 2012 gaat hij ook dagelijks naar ’t Hofhuys. Hier verzorgt hij de kippen die namens het gilde aan de gesloten afdeling werden geschonken. Maar in de winter staat hij hier tevens voor dag en dauw klaar om bladeren en sneeuw te ruimen, zodat de entree goed bereikbaar blijft voor bewoners en medewerkers. En iedere donderdag gaat hij een uur wandelen met bewoners, die veelal in een rolstoel zitten. In dat verlengde, zorgt hij ook voor het onderhoud van het kerkhof en de tuin bij de Bernarduskerk.

 

Beide heren staan bekend als harde werkers waar nooit vergeefs een beroep op wordt gedaan.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam