Home Regio Eindhoven Meer Dan Typo Grafisch Ontwerp in de Annex

Meer Dan Typo Grafisch Ontwerp in de Annex

Weert – Ontwerper en typograaf Johnny Brankaert (Weert, 1988) toont zijn vrije en toegepaste werk vanaf donderdag 13 februari in de Annex. Johnny Brankaert legde de basis voor zijn opleiding bij het Grafisch Lyceum in Eindhoven. Vervolgens studeerde hij in 2014 af als grafisch ontwerper met een minor in typografie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

De expositie Meer Dan Typo Grafisch Ontwerp is te zien tot en met zondag 29 maart en is gratis toegankelijk. De Annex is gevestigd aan de Meikoel 3 in Weert. De openingstijden zijn woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag 11.00-17.00 uur. Koopzondagen 14.00-17.00 uur.

Hiphop culture

Veel elementen in het grafische werk van Johnny vinden hun oorsprong in de rijke en diverse hiphop scene. Een onderdeel van de brede en gevarieerde ‘urban culture’, waaronder diverse muziek- en dansvormen vallen zoals hiphop, rap, breakdance, maar ook skateboarding, graffiti en street art. Johnny’s werk kenmerkt zich door een open, onderzoekende houding. In zijn ontwerpen spelen achtergrond van het onderwerp, letterlijke én figuurlijke gelaagdheid een grote rol. Hij vindt het belangrijk dat vormgeving een eigen en origineel verhaal vertelt.

Typografie

Typografie omvat alle aspecten die horen bij het opmaken van teksten. De keuze voor een

bepaald lettertype, de regelafstand en witruimte kunnen van grote invloed zijn bij het bereiken van een bepaalde doelgroep. Maar letters zijn voor Johnny meer dan dragers van een bericht. Het zijn characters, met een eigen dynamiek en identiteit. Ze zijn persoonlijk en bepalend voor hoe een tekst overkomt. Typografie speelt een centrale rol in Johnny’s werk én zijn dagelijks leven. Er gaat geen dag voorbij of hij schetst, tekent of ontwerpt wel een lettertype.

Stadswapens

Speciaal voor zijn tentoonstelling in de Annex ontwierp Johnny vier coat of arms

(heraldische wapens), die gebaseerd zijn op de gemeentewapens van steden waar hij gewoond heeft: Weert zijn geboorteplaats, Rotterdam waar hij als ontwerper vorm kreeg, Antwerpen waar hij een inspirerende stageplek vond en Eygelshoven,

zijn huidige woonplaats in Limburg. Op geheel eigen wijze heeft Johnny een grafische

herinterpretatie gegeven aan de wapens. Door eerst de oorsprong en de symbolische betekenis van de afgebeelde elementen te onderzoeken en er vervolgens persoonlijke details aan toe te voegen. De pixel-achtige vormgeving is een speelse verwijzing naar het digitale tijdperk en versterkt het gevoel dat de van oorsprong vrij traditionele wapens helemaal van deze tijd zijn.

De Annex

De Annex is de meest zichtbare tentoonstellingsruimte in de regio waar professionele hedendaagse beeldende kunst en vormgeving zichtbaar is voor een divers publiek. De Annex is daarom ook altijd gratis toegankelijk.

Het ontstaan van de ruimte is voortgekomen uit het in 2017 vastgestelde aanvullende cultuurbeleid van de gemeente Weert en is gelieerd aan het Gemeentemuseum Weert.

Je vindt de Annex aan de Meikoel 3 in Weert.

De openingstijden zijn woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en koopzondagen van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Ondanks waarschuwingen en corona toch 5G in Nederland

Binnenland - Nu iedereen afgeleid is vanwege de coronacrisis, komen er berichten van verontruste mensen die antennes voor 5G geplaatst zien...

Pasen: digitaal paaseitjes zoeken op website Tiel Beweegt

Tiel - Ook met Pasen is het heel belangrijk om thuis te blijven. Maar hoe doen we dat dan met paaseitjes...

Reactie Grapperhaus en Bruls op naleving corona maatregelen

Nederland - Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls kijken samen terug op een relatief rustig verlopen weekend....

Verkoop nieuwbouw Molenweide online

Krimpen aan de Lek - Donderdag start de verkoop van de huizen op de nieuwbouw Molenweide in krimpen aan de Lek....

Dina-Perla Portnaar: B&B eigenaren zien massale inkomstenderving

Amsterdam - B&B eigenares Dina-Perla Portnaar ziet, net zoals alle overige collega's al haar geplaatste boekingen verdampen. 2020 zou nou juist...