Nieuw zwembad voor iedereen in Eindhoven

Zwembad
3D tekening nieuwe zwembad

Eindhoven- Eindhoven heeft in 2020 een nieuw, duurzaam gezinsbad. Het gaat om een zwembad voor gezinnen met kinderen, een nieuw 25 meterbad, instructiebad, reactiveringsbad en een ligweide met waterspeelplaats/spraypark voor kinderen. Ook komen in De Tongelreep een nieuwe entree, horecaruimte, technische installaties en een goede aansluiting op het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Op die manier komt het college van B en W tegemoet aan de wensen van de gebruikers én past het binnen de financiële kaders van de gemeenteraad. De raad beslist hierover op 19 december.

Zwembad voor iedereen
Wethouder Jakob Wedemeijer (Sport): “Het mooie van dit nieuwe zwembad is dat het samen met de huidige gebruikers is bedacht. Het is daardoor een zwembad van en voor iedereen.” De gebruikers en andere betrokkenen hebben in verschillende inspraakrondes aangegeven waar een nieuw bad minimaal aan moet voldoen. Het resultaat is een zwembad met afsluitbare baden voor zicht en geluid, horeca met zicht op baden en buiten en een open verbinding met de ligweide bij mooi weer. Daarbij is er aandacht voor goede bewegwijzering en faciliteiten voor interactieve zwem- en bewegingslessen voor alle doelgroepen, inclusief aangepast sporten, en voor vermaak en recreëren. Ook wilden de huidige gebruikers zo min mogelijk last hebben van de nieuwbouw, dus er zal gefaseerd gebouwd worden. Hierdoor kunnen gebruikers tijdens de verbouwing blijven zwemmen.
Nieuwbouw goedkoper dan renovatie
De gemeente Eindhoven laat zien dat in periodes van financieel zwaar weer, met name in de zorg, tóch geïnvesteerd kan worden in voorzieningen waar alle Eindhovenaren profijt van hebben. Het nieuwe bad gaat 19,2 miljoen kosten. Bijna 9 miljoen is al gereserveerd in de onderhoudsbudgetten voor de komende jaren. Het nieuwe gezinsbad – dat op de plek van de huidige doelgroepenbaden en het voormalige golfslagbad komt – is goedkoper dan verbouwing van het huidige bad, omdat er nu meteen duurzaam en energiezuiniger gebouwd kan worden.

“We gaan investeren om te bezuinigen”, legt wethouder Wedemeijer uit. “Het zwembad wordt kleiner dan het voormalige golfslagbad. Daardoor gaan de stookkosten omlaag, is er minder toezicht nodig en minder schoonmaakwerkzaamheden. Daardoor kunnen we de prijs van een dagje recreatief zwemmen laag houden, namelijk 6,50 euro per dag. We rekenen op 125.000 recreatieve zwemmers per jaar.”

Veel lagere CO2-uitstoot
Belangrijk aan het nieuwe bad is het energiegebruik en de duurzaamheid. In de nieuwbouwplannen wordt zuiniger met energie omgegaan door betere isolatie en duurzame opwekking van warmte. Warmtepompen draaien straks op groene stroom en de gehele Tongelreep is vrijwel zonder gebruik van gas. De CO2-uitstoot kan met maar liefst 96% worden verminderd. Daarmee realiseren we een accommodatie die past binnen de ambitie van de gemeente om klimaatneutraal te worden.
Uitstellen geen optie
Uitstel van nieuwbouw is geen optie, omdat dan veel geld geïnvesteerd moet worden in een verouderd bad (uit 1986) om weer aan de veiligheidseisen te voldoen. Ook is er dan geen mogelijkheid om recreatief te zwemmen in De Tongelreep. Het huidige golfslagbad zal helemaal worden gesloopt en daar zal meer groen voor terugkomen. Dit bad ging dicht omdat de gemeente geen waterpretpark wil exploiteren.

De plannen voor het nieuwe zwembad zijn te vinden op www.eindhovensport.nl/tongelreep/toekomst

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam