Nieuwe poelen paradijsjes voor vogels en amfibieën

poelen

Bergeijk – Het stukje nieuwe, natte natuur dat Waterschap De Dommel heeft gerealiseerd tussen Zandhoef in Bergeijk en Eerdbrand in Eersel is op maandagmiddag  25 juni feestelijk opgeleverd. Watergraaf Peter Glas,  burgemeester Joseph Vos en wethouder Chris Tönissen (gemeente Eersel) namen een boor ter hand om poelen te maken in de nieuwe insecten/faunawand. Met deze handeling werd de ecologische verbindingszone (EVZ) De Run officieel opgeleverd.

 EVZ de Run is een gebied van 3,2 km lang tussen Zandhoef in Bergeijk en Eerdbrand in Eersel waar ruimte gemaakt is voor natte natuur. Deze verbindingszone vormt een schakel tussen de natuurgebieden De Kempen en het Dommeldal en was een gezamenlijke opgave van Waterschap De Dommel en de gemeenten Bergeijk en Eersel. Er zijn 4 poelen gegraven en twee bestaande poelen zijn uitgebaggerd. De natuurlijke verbinding zorgt ervoor dat planten en dieren zich langs de beek van het ene naar het andere gebied kunnen verplaatsen.

Speciaal voor de oplevering heeft de gemeente Eersel een filmpje van het gebied laten maken met een drone. Deze kunt u bekijken via deze link op het YouTube kanaal van de gemeente Eersel: https://www.youtube.com/watch?v=LKGN8jFP8F0

Waterschap De Dommel en de gemeenten Bergeijk en Eersel hebben 1 maart 2018 gezamenlijk een intentieverklaring ondertekend en daarmee de intentie uitgesproken om samen de mogelijkheden te onderzoeken om landbouwers bij het beheer van deze EVZ te betrekken. De komende twee jaar worden agrariërs uit het gebied klaargestoomd om mee te helpen met het onderhoud van het natuurgebied. In eerste instantie was er bij de agrariërs veel weerstand tegen dit project.  Door veel met elkaar te praten is deze weerstand omgebogen naar meewerk-stand. Twee agrariërs hebben inmiddels toegezegd een bijdrage te willen leveren aan het onderhoud van de EVZ. Goed voorbeeld om te laten zien dat er gezamenlijk veel mogelijk is.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam