10.2 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Ook Bergeijk zet volledig in op bestrijding Japanse Duizendknoop

Bergeijk – De Japanse Duizendknoop is een diep wortelende plant die zich snel uitbreidt. Hij overwoekert andere planten en zorgt voor grote schade aan o.a. de natuurgebieden, groenvoorzieningen, verhardingen, rioleringen, dijken en bruggen en funderingen van huizen en gebouwen. Het is een zogenaamde invasieve exoot die veel ecologische en economische schade kan veroorzaken.

Japanse Duizendknoop

In de gemeente Bergeijk zijn er al meer dan dertig locaties in de openbare ruimte gevonden waar deze woekerplant groeit. Bestrijding van de planten is erg moeilijk en kostbaar. Daarom heeft de gemeente Bergeijk ervoor gekozen om de Japanse probleemplant in openbaar gebied maandelijks te maaien en het maaisel zorgvuldig af te voeren naar een daarvoor gecertificeerd composteringsbedrijf. Hierdoor kan het zich niet verder uitbreiden. Een aantal locaties in wegbermen zullen nog gemarkeerd worden.

Overzichtskaart Bergeijk
Overzichtskaart Bergeijk met groeiplaatsen in openbaar gebied

Wat is een Japanse Duizendknoop?

De Japanse Duizendknoop is niet inheems in Nederland. Hij is in het verleden als sierplant in tuinen aangeplant en heeft zich van daaruit verder verspreid. Het is een 1-3 meter hoge, kruidachtige plant die van juli tot en met september bloeit met crème witte, soms wit-roze kleine bloemen. Japanse duizendknoop heeft dikke kruipende wortelstokken. Hiermee breidt de plant zich uit tot soms wel 3 meter per jaar. De verspreiding gebeurt vooral doordat afgemaaide stengels of delen van wortels worden verplaatst en vervolgens uitgroeien tot nieuwe planten. Dit gebeurt meestal door het dumpen van tuinafval waarin zich resten van wortels of stengels bevinden of door grondverzet, bijvoorbeeld bij de aanleg van wegen en woonwijken.

Japanse Duizendknoop jonge scheuten
Jonge scheuten van de Japanse Duizendknoop

Heeft u duizendknoop in uw tuin?

  • Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen of  uit de grond te trekken.
  • Voer de stengels en plantenresten af in de grijze container (restafval) en niet in de Gft-bak, op de composthoop of openbaar gebied, dit voorkomt verdere verspreiding van de plant.
  • Probeer de uitlopers heel zorgvuldig te verwijderen, zonder dat er wortels achter blijven in de grond. Ieder stukje dat achterblijft, groeit weer uit tot een nieuwe plant.
  • Maak van de huidige groeiplaats van de Japanse Duizendknoop een gazon en maai dit minstens eens per twee weken. Gooi daarbij het maaisel in de grijze container. Door het intensief maaien raakt de plant uitgeput en zal op den duur afsterven.
Containers
Geen Japanse Duizendknoop in groene container

Meer informatie

Meer informatie over de aanpak van grote groeiplaatsen is te vinden op de landelijke website: https://bestrijdingduizendknoop.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio