Zwerfafval ligt langer dan je denkt

Gemert-Bakel – Erger jij je ook aan de rommel die achteloos op straat wordt gegooid, de blikjes en verpakkingen die in de bossen liggen, de automobilisten die hun raampje opendraaien en de asbak legen? Wij wel! Zwerfafval is al jaren, samen met hondenpoep, een van de grote ergernissen van inwoners in Gemert-Bakel.

 

Verminderen van zwerfafval
Naast het opruimen van de omgeving is het belangrijk te voorkomen dat zwerfafval ontstaat. Het verstoort de leefomgeving, trekt nog meer vuil aan en heeft nadelige gevolgen voor het milieu.

Niemand wil wonen, werken en recreëren in een vervuilde leefomgeving. En toch ligt er veel zwerfvuil. Dit komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Met zijn allen zijn we verantwoordelijk. De producenten, de verpakkingsindustrie, de winkels, de overheid en de mensen die spullen weggooien.

Hoe lang zwerft afval? 

AppelklokhuisOngeveer 14 dagen
Bananenschil1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer
BlikjeStaalgedeelte 1,5 jaar, maar er blijft nog ijzeroxide in de bodem achter wat vervolgens in het grondwater terecht komt. Het aluminium deel (deksel) blijft bijna eeuwig merkbaar.
Kartonnen drankbekerMinstens een half jaar. Als er nog een coating op zit (een soort plastic laagje) duurt het langer.
Kauwgom20 tot 25 jaar
KrantVariërend van een paar dagen tot een half jaar.
PetflesOp schaduwrijke plekken 10 jaar, op zonnige plekken 5 jaar. Daarna valt het uiteen in koolstof, waterstof en zuurstof.
PatatbakjeEeuwig
Sigarettenpeuken2 jaar

 

Daarom…
Met het grootste gemak, gooi je het in de afvalbak! Met elkaar zorgen we voor een waardevolle, groene omgeving.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam