Home Regio Emmen 500 mezenkasten ter bestrijding eikenprocessierups Westerwolde

500 mezenkasten ter bestrijding eikenprocessierups Westerwolde

Westerwolde – In 2019 was de eikenprocessierups in ongeveer de helft van Westerwolde actief. De haren van deze rups zorgden voor veel overlast voor mens en dier. Om de rupsen te bestrijden werd een deel van de nesten uit bomen gezogen en vernietigd. Dit jaar wordt verwacht dat de rupsen zich verder verspreiden over de ruim 43.000 eikenbomen in de gemeente. Op drukke(re) plekken waar veel mensen komen worden ook dit jaar de nesten weggezogen. Het is niet haalbaar om alle nesten weg te halen, daarom zet de gemeente zoveel mogelijk andere natuurlijke middelen in, zoals 500 mezenkasten.

Gratis mezenkasten voor inwoners van Westerwolde

De gemeente heeft met een bijdrage van de Provincie Groningen 500 mezenkasten laten maken op het Werklab in Vlagtwedde. Mezen eten jonge (eikenprocessie)rupsen, maar hebben wel een huisje nodig. Daarom kunnen inwoners van de gemeente Westerwolde één van de gratis mezenkasten ‘adopteren’. Zij mogen de mezenkast in (de buurt van) hun eigen tuin ophangen en verzorgen, bij voorkeur op een eikenboom. De mezenkasten kunnen vanaf woensdag 15 januari op twee plekken worden opgehaald:

  • Het Werklab in Vlagtwedde, Spetsebrugweg 2 (dagelijks 7.30 – 16.00 uur, vrijdagmiddag gesloten)
  • De gemeentewerf in Sellingen, Westerkamp 38 (woensdagmiddag 13.00 – 15.00 uur).

Pilot ecologisch bermbeheer

Sinds lange tijd worden de bermen rond de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa ‘ecologisch beheerd’. Dat houdt in dat er zo min mogelijk gemaaid wordt en dat het maaisel wordt afgevoerd. Dat zorgt voor bermen met veel bloemen waar insecten op af komen, waaronder sluipwespen. Sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en de andere insecten trekken vogels aan. De afgelopen jaren zijn er meer ecologische bermen in Westerwolde bijgekomen, met als doel om uiteindelijk (bijna) alle bermen zo te beheren. Wilde bloemen en planten in de bermen met verschillende bloeiwijzen zijn een heel belangrijk onderdeel van de omgeving voor insecten en vogels.

Insectvriendelijke plantsoenen

Gemeentelijke plantsoenen worden al een aantal jaar omgevormd naar aantrekkelijke plekken voor insecten. Dat is goed voor bijen, maar ook voor vogels die op de insecten afkomen. Mezen, kraaien, eksters, kauwen en bosuilen maar ook vleermuizen zijn bijvoorbeeld dol op de jonge eikenprocessierups.

Andere manier van bomen aanplanten

In Westerwolde staan veel bomen, waarvan twee derde een eikenboom is. Als er een eikenboom gekapt wordt, worden tussen bestaande rijen met eiken nu ook andere soorten geplant. Daardoor komen er meer verschillende soorten bomen in de gemeente.

Mezenkasten gratis ophalen

Al deze acties zijn samen nodig om de eikenprocessierups te bestrijden en de overlast enigszins beheersbaar te maken. Inwoners kunnen helpen door mezenkasten op te hangen en veel verschillende soorten bloemen in hun tuin te planten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Verkoop nieuwbouw Molenweide online

Krimpen aan de Lek - Donderdag start de verkoop van de huizen op de nieuwbouw Molenweide in krimpen aan de Lek....

Dina-Perla Portnaar: B&B eigenaren zien massale inkomstenderving

Amsterdam - B&B eigenares Dina-Perla Portnaar ziet, net zoals alle overige collega's al haar geplaatste boekingen verdampen. 2020 zou nou juist...

“Vieze flikkers: opzouten!” Is dit het klimaat in Krimpen?

Krimpen aan den IJssel - Na publicatie van ons eerder artikel over de brief van de dominee van de Oud-Gereformeerde Gemeente...

Gemeente ondersteunt Waterlandse ondernemers

Waterland - Op dinsdag 31 maart heeft het College van B&W besluiten genomen ter ondersteuning van de Waterlandse ondernemers. Door de maatregelen...

AfhaalBieb start 6 april in Twenterand!

Vriezenveen - Vanaf maandag 6 april gaat de AfhaalBieb in Twenterand open. Vanwege het coronavirus zijn de bibliotheken gesloten. Gelukkig kan...