10.2 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Aanleg ondergrondse containers voor restafval hervat

Hengelo – Deze week heeft de gemeente Hengelo de aanleg van ondergrondse containers voor restafval hervat. Tot en met 15 juni komen er 68 ondergrondse containers voor restafval bij in Hengelo. 30 containers worden verwijderd. Het merendeel van de ondergrondse containers zit al in de grond, vooral bij hoogbouw. 15 juni heeft Hengelo dan bijna 300 ondergrondse containers voor restafval. De Hasseler Es bijt deze week het spits af met vier nieuwe ondergrondse containers.

In december 2017 heeft de gemeenteraad besloten om restafval in Hengelo per 1 juli via
ondergrondse containers in te zamelen en een keuzemogelijkheid te bieden aan huishoudens die de grijze container willen behouden tegen extra kosten. Het plaatsen van ondergrondse containers heeft enkele maanden vertraging opgelopen, omdat de Raad van State afgelopen zomer heeft aangegeven dat de gemeente Hengelo eerst een formele inspraakprocedure moest volgen om de containers te plaatsen.

Plaatsingsplan

Burgemeester en wethouders hebben in januari het plaatsingsplan voor ondergrondse
containers vastgesteld. Het plaatsingsplan kwam tot stand na ruim twintig inloopavonden in
alle wijken en buurten. Daarna was er een inspraakprocedure; inwoners hebben een
zogeheten zienswijze kunnen indienen. Op basis van de zienswijzen heeft de gemeente het
plaatsingsplan op meerdere plekken aangepast. Het plaatsingsplan is te bekijken op
www.hengelo.nl/afvalcontainers.
Er is tien keer beroep aangetekend tegen een containerlocatie bij de Raad van State. Voor
drie locaties is een voorlopige voorziening aangevraagd. Dat betekent dat deze drie
containers voorlopig niet worden geplaatst in afwachting van de uitspraak.

Planning

Uiterlijk 15 juni moeten de ondergrondse containers voor restafval in de grond geplaatst zijn. Werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer. Voor de plaatsing van een
ondergrondse container is vooral rekening gehouden met kabels en leidingen in de grond, een logische route van de vuilniswagen, bomen en verkeersveiligheid.

De plaatsing

Het plaatsen van een ondergrondse container duurt minder dan een week. Allereerst moet er een gat in de grond worden gemaakt met de juiste afmetingen. Deze boorwerkzaamheden kunnen tijdelijk voor wat geluidsoverlast zorgen. Soms is bronbemaling nodig (wegpompen van overtollig water). Ook dat kan wat geluidsoverlast geven. Hierna kan de aannemer de gesloten container met een inhoud van 5 kubieke meter in het gat plaatsen. Alleen het bovenste gedeelte met de klepopening is dan nog zichtbaar. Als laatste wordt het tegelwerk rondom de containerlocatie weer netjes gemaakt.

100 kilo restafval in 2020

De gemeente Hengelo wil dat er minder restafval weggegooid wordt en wil inwoners
stimuleren om zoveel mogelijk hun restafval weg te brengen naar een ondergrondse
container in de buurt. Dit levert naar verwachting minder restafval en meer grondstoffen op. Mensen die de ondergrondse container niet willen gebruiken, kunnen kiezen voor een
zogenoemde keuzecontainer aan huis. Alle huishoudens ontvangen in mei een brief met meer informatie over de keuzecontainer. Inwoners die hun afval niet weg kunnen brengen en die niemand in hun omgeving hebben die dat voor hen kan doen, kunnen een zorgcontaineraanvragen. Met de combinatie van omgekeerd inzamelen en Diftar verwacht de gemeente Hengelo de doelstelling van het Rijk en de Hengelose gemeenteraad te kunnen behalen: in 2020 jaarlijks 100 kilogram restafval per inwoner en in 2030 zelfs maximaal 50 kilogram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio