Een gratis nestkastje in strijd tegen de eikenprocessierups

Denekamp – De gemeente Dinkelland biedt inwoners de mogelijkheid om tot 7 maart een gratis nestkastje aan te vragen om het aantal eikenprocessierupsen in de gemeente aankomende zomer te verminderen. In de nestkastjes nestelen zich koolmezen die veel (eikenprocessie)rupsen eten. Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eikenbomen, wil de gemeente Dinkelland de komst van mezen stimuleren.

“De laatste jaren zien we het aantal rupsen en de overlast hiervan toenemen”, vertelt wethouder Ben Blokhuis. Dit komt mede door de verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit. Als gevolg daarvan zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan, zoals koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten. “We hopen dat met het ophangen en de uitgifte van nestkastjes, de komst van insecten en vogels bij eikenbomen toeneemt.”

Aanvragen

Als u inwoner bent de gemeente Dinkelland, kunt u een gratis nestkastje aanvragen voor een eikenboom bij uw woning. Een nestkastje kunt u tot 7 maart 2019 aanvragen via www.boerderijcampus.nl/nestkastjes. Na uw aanmelding ontvangt u per e-mail meer informatie.

Voorwaarden

  • De actie geldt zolang de voorraad (300 stuks) strekt.
  • U bent woonachtig in de gemeente Dinkelland.
  • Per adres kan één nestkastje worden aangevraagd.
  • U hangt het nestkastje zelf op in de (gemeentelijke) boom (u ontvangt bij het nestkastje een brief met tips over het ophangen en het onderhoud).
  • U zorgt zelf voor onderhoud van het nestkastje.

Sociaal project

De kastjes zijn als bouwpakket gemaakt door deelnemers uit de sociale werkvoorziening van de Stichting Participatie Dinkelland. Deelnemers en bewoners van de Boerderijcampus Erve Meinders in Tilligte hebben de kastjes in elkaar gezet en verzorgen de verspreiding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Bredase en Zundertse jongeren fiksen ‘hun shit’

Breda/Zundert - Fiks helpt jongeren tussen de 16 en 27 jaar van ‘ik-weet-niet-wat-ik-wil’ naar ‘shit-dit-vind-ik-chill’. Voor een half jaar gaan zij...

Stikstof bedreiging voor ecosysteem duinen

Juist nu genieten we van de natuur, ook van de Nederlandse duinen. En dat willen we blijven doen. Het is daarom...

Jaarverslag Huis voor Klokkenluiders

Het jaar 2019 stond bij het Huis voor Klokkenluiders in het teken van bouwen aan de toekomst. Een jaar waarin naast het...

Zwerfafval tegengaan met extra maatregelen

Baarn - In deze tijden waarin mensen meer thuis zitten, zien afvalinzamelaars dat de hoeveelheid huishoudelijk afval toeneemt. Ook zien gemeentes...

Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum weer open

Vuren - Maandag 1 juni a.s. zal het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum de deuren weer openen (gevestigd in fort...