11.9 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Enschede vraagt ondernemers ondermijning te melden

Enschede – Een restaurant zonder klanten. Kappers of autobedrijven die overdag nooit open zijn. De verlaten opslagloods of een leegstaande stal die worden verhuurd en waarvan de ramen zijn afgeplakt. Het zijn situaties die iedereen kent, maar weten we ook wat zich achter de gevel afspeelt? Tijdens een informatieavond maakten ruim 60 Enschedese ondernemers kennis met voorbeelden van criminele activiteiten die een eerlijke manier van zakendoen ondermijnen.

Ondermijning: wat is het en wat doet het

Ondermijning komt in veel verschillende vormen voor. Van hennepteelt tot zorgfraude, van mensenhandel tot witwassen. Maar één ding hebben al deze vormen gemeen: georganiseerde criminaliteit ondermijnt de samenleving, verslechtert veiligheid en leefbaarheid, zorgt voor oneerlijke concurrentie en levert schade op voor ondernemers. Bovendien maken criminelen in veel gevallen misbruik van mensen die het moeilijk hebben of afhankelijk zijn van de hulp van anderen.

 Voor je het weet draai je mee in een crimineel netwerk

Aan de hand van een aantal voorbeelden zagen bezoekers hoe de ‘onderwereld’ op slinkse wijze gebruik maakt van de ‘bovenwereld’. Maar ook dat ondernemers onbewust onderdeel kunnen worden van een criminele activiteit. Terwijl ze vaak met alle goede bedoelingen diensten verrichten of goederen leveren. Zoals de eigenaar van een bedrijfspand waarin een ogenschijnlijk keurige huurder ecstasy-pillen produceerde. Het laboratorium werd ontmanteld, maar het bedrijfspand werd daarna wel voor drie maanden gesloten. Of het koeriersbedrijf waarvan de chauffeurs, naast de ritten voor de baas, ook nog bijverdienden door pakketjes voor onbekende derden rond te brengen. Het bedrijf is nu failliet.

Oneerlijke concurrentie verziekt de markt

Naast de echt criminele activiteiten benadeelt ondermijning ook het normale zakenleven. Restaurants waar nooit een klant aan tafel zit, maar waar wel een menu wordt aangeboden voor een prijs waarvoor je zelfs de ingrediënten nog niet kunt inkopen. Panden die met witgewassen geld worden aangeschaft en vervolgens jarenlang leeg staan of worden ingezet voor de teelt van hennep. De ramen zijn dichtgeplakt, het straatbeeld verloedert en de waarde van omliggende panden schiet omlaag. Daar valt door ‘normale’ ondernemers niet tegenop te werken.

Het probleem ondermijning is van ons allemaal

MKB Nederland, het Platvorm Veilig Ondernemen, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en de Gemeente Enschede probeerden het ‘onzichtbare, zichtbaar’ te maken tijdens deze bijeenkomst. De organisaties roepen ondernemers op om alert te zijn. Om te voorkomen dat zij zelf direct of indirect, slachtoffer worden van ondermijnende, criminele activiteiten. Ook werd aandacht besteed aan de mogelijkheden om verdachte situaties te melden. Dat kan bijvoorbeeld via een wijkagent, maar ook via de website www.MeldMisdaadAnoniem.nl.

Of zoals een van de inleiders het verwoordde: “Het probleem is dat ondermijning officieel van niemand is, terwijl ik vind dat ondermijning van ons allemaal is. Tegenover de georganiseerde criminaliteit moeten we een georganiseerde samenleving zetten. Politie en overheid hebben daarbij de hulp van inwoners en ondernemers hard nodig om het probleem aan te pakken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio