8 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Licht in de Openbare Ruimte van gemeente Losser

Losser – Een groot deel van de openbare verlichting in Losser is aan vervanging toe. Een mooie aanleiding een beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte te ontwikkelen.

Licht plan

In afstemming met gebruikers van de openbare ruimte is er nu een beleidsplan ontstaan. Losser kiest hierbij voor veiligheid en beleving waarbij er ook aandacht is voor energie besparen, beperken van lichtvervuiling en bescherming van donkerte.  Het uitgangspunt is daarom: “Donker waar mogelijk, licht waar nodig”.

In dit beleidsplan geeft de gemeente ook haar visie op lichtbronnen in eigendom van anderen, die de kwaliteit van de openbare ruimte bepalen samen met openbare verlichting. Denk daarbij aan: reclameverlichting, sportveldverlichting en verlichting van bedrijven.

Beleidsplan 

Wethouder Wildschut: ‘Wat de tot stand koming van het beleidsplan betreft hebben wij dit keer gekozen voor een uniek innovatief beleidsplan dat samen met andere Overijsselse gemeenten is opgesteld. Het is een online en ‘beeldend’ plan dat het beleid uitlegt met beelden en teksten aan geïnteresseerden zowel intern als extern. Op deze wijze konden ook externe geïnteresseerden makkelijk hun input leveren. Daarnaast hebben we ook nog een enquête opengesteld waarop inwoners hun waardering voor verlichting en eventuele ideeën konden aangeven. Alles te samen maakt dit tot een beleidsplan waarbij we zoveel mogelijk inwoners de gelegenheid hebben gegeven input te leveren. Bij het bepalen van de vervangingsopgave openbare verlichting (vervangingsplan 2017-2027) zijn we uitgegaan van de kaders en uitgangspunten van het beleidsplan “Licht in de openbare ruimte”.’

In het uitvoeringsplan worden de volgende criteria als basis genomen voor de keuzes die gemaakt worden om de huidige openbare verlichting te vervangen:

– Verkeersveiligheid

– Sociale Veiligheid

– Voldoen aan Nederlandse praktijk richtlijn

– Duurzaamheid

‘Zowel verkeersveiligheid als sociale veiligheid, dus het creëren van een veilig gevoel, vinden wij erg belangrijk op het moment dat straatverlichting aan vervanging toe is. Uit de enquête die wij hebben gehouden komen deze aspecten ook sterk naar voren, daar houden we dan ook rekening mee’, aldus wethouder Wildschut.

Vervangingsplan 2017-2027

De gemeente kiest niet automatisch voor het plaatsen van openbare verlichting. Eerst wordt bekeken of er andere mogelijkheden zijn om de weg veilig te maken. Als er verlicht moet worden, doet de gemeente dit zo bewust mogelijk. Dit voorkomt onnodig energieverbruik en lichtvervuiling.

Voordat de gemeente de weg of de verlichting gaat aanpassen, worden er eerst andere mogelijkheden afgewogen bijvoorbeeld:

  1. infrastructurele maatregelen waardoor geen/minder verlichting nodig is
  2. passieve markering (verbeterde reflectietechnieken o.a. in bebording, belijning en bebakening)
  3. actieve markering (innovatieve reflectietechnieken met LED lampjes in wegdek, betonbanden
  4. of bakens
  5. energiezuinige lampen plaatsen met een laag vermogen
  6. innovatieve technieken toepassen (slim schakelen, dimmen)

Het vervangingsplan gaat over een periode van 10 jaar, waarin geleidelijk allerlei verouderde straatverlichting wordt vervangen door moderne, duurzame en noodzakelijke verlichting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio