Modelbaan Het Zuiderspoor vindt onderdak bij Museum Buurtspoorweg

Modelbaan Het Zuiderspoor

Haaksbergen – Modelbaan Het Zuiderspoor is een historische weergave van de stations(omgeving) Enschede Zuid en Broekheurne, het spoortraject dat van 1903 tot 1970 lag tussen Enschede Zuid en de Duitse Grens. Dit spoor was het Nederlandse deel van het “kolenspoor” naar Ahaus en daarmee een belangrijk deel van de lokale geschiedenis. Deze bijzonder realistische weergave van het Zuiderspoor dreigde te verdwijnen, maar krijgt nog dit jaar een nieuw onderdak bij het Museum Buurtspoorweg in Boekelo.

Modelspoorbaan van cultureel historisch belang

Het Zuiderspoor is historisch verbonden aan Enschede en zeer bepalend geweest voor de industrie in de regio. Al in 1880 zijn hierover de eerste gesprekken tussen bekende textiel fabrikanten zoals Van Heek, Stroink en Ter Kuile gevoerd. De mogelijkheid om goederen, zoals steenkolen, te kunnen vervoeren per trein, heeft gezorgd voor een ware revolutie en daarmee groei van de industrie. De modelbaan vertelt dit verhaal op realistische wijze en is daarmee van cultureel historisch belang voor de gemeente Enschede.

Spoorbaan blijft in Enschede

Door de samenwerking met Museum Buurtspoorweg kan de modelspoorbaan in de gemeente Enschede blijven. Dit tot grote opluchting van eigenaar Albert Platvoet; ‘Elke week werkt een groep vrijwilligers met veel passie aan deze baan. Ik ben dan ook heel blij dat de baan in de gemeente blijft, zodat alle vrijwilligers hun passie kunnen blijven uitvoeren.’ Behoud van deze modelwereld is daarmee ook van maatschappelijk belang, zowel voor alle vrijwilligers, het publiek als de regio.

Museum Buurtspoorweg blij met samenwerking

Museum Buurtspoorweg is blij met de komst van de modelspoorbaan naar Boekelo. Het verhoogt de attractiviteit van de museumloods in Boekelo. Een verblijf in de loods wordt zo aantrekkelijker voor een groter publiek. Ook sluit de komst van de modelbaan perfect aan op de wens van Museum Buurtspoorweg om de huidige kolenloods volledig op te knappen en verder te betrekken bij het museum. Voorzitter Michel Dispa: ‘De kolen- en brandstoffenhandel was de kernactiviteit op station Enschede-Zuid en is het centrale thema van modelbaan Zuiderspoor. Met een compleet gerenoveerde kolenloods is de historische cirkel rond en kunnen we onze bezoekers een extra attractie bieden, wat de toeristische waarde van ons museum weer ten goede komt. Museum Buurtspoorweg is namelijk ook bezig met toekomstige deelname aan de Euregioroute Industriecultuur en in het kader hiervan is de samenwerking met Modelspoorbaan Zuiderspoor een prachtige stap in de goede richting.’

Opening tijdens Najaarsstoomdag

Direct na de zomervakantie zal de verhuizing van de modelbaan plaatsvinden. Een hele klus, gezien de enorme omvang van de baan. Een enthousiaste groep vrijwilligers zal zich hiermee bezig houden. Bezoekers kunnen de modelbaan Zuiderspoor voor het eerst bewonderen tijdens de Najaarsstoomdag op zondag 21 oktober. Vanaf het seizoen 2019 zal de modelspoorbaan elke rijdag van Museum Buurtspoorweg te bewonderen zijn in Boekelo.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam