Op voormalig NRO-locatie bouwt Nijhuis Bouw duurzame wijk

NRO-locatie
Foto: J. Rietveld © Regio Online

Enschede – Op het voormalige NRO-locatie ontwikkelt Nijhuis Bouw de komende jaren de meest duurzame wijk van Enschede. Hiertoe is op 9 april een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door wethouder Hans van Agteren en directeur Erik Nijhuis van Nijhuis Bouw B.V. Het  plan van Nijhuis voorziet in 43 koopwoningen en krijgt de toepasselijke naam “Operahof”. Wethouder Hans van Agteren is uitermate tevreden over het besluit van Nijhuis hun woningen klimaatbesteding te bouwen voor de particuliere woningmarkt. Een voorbeeld dat volgens de wethouder hopelijk veel navolging krijgt. Directeur Erik Nijhuis “Dit wordt een uniek project. Niet alleen omdat er weer nieuwbouw koopwoningen binnen de ring worden gerealiseerd. Maar zeker ook omdat deze woningen geheel gasloos én energieneutraal worden uitgevoerd. Een unieke kans om op 1 van de meest aantrekkelijke plekken van de stad een toekomstbestendig nieuwbouwhuis te kopen.”

Duurzaam bouwen

Zowel Nijhuis als de gemeente Enschede hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het was voor beide partijen dan ook  vanzelfsprekend dat in deze tijd een nieuwe ontwikkeling klimaatbestendig wordt uitgevoerd. Naast klimaatbestendig is Nijhuis een zogeheten Natuur Inclusief Bouwer. Hierbij worden nestkasten voor huismussen en gierzwaluwen standaard meegenomen.

Het plan

Het plan bestaat uit 43 woningen, waarvan het grootste deel twee-onder-een-kapwoningen. Deze woningen worden allemaal uitgevoerd met een garage. Naast alle energiebesparende maatregelen en zonnepanelen in en op de woningen, worden de daken van deze garages uitgevoerd als sedumdaken. Dat wil zeggen dat ze bekleed worden met speciaal hiervoor gekweekte plantjes die het regenwater vasthouden, CO2 opnemen én ook nog eens werken als isolatie van het dak. De woningen worden verder allemaal voorzien van een warmtepomp. Deze “omgekeerde koelkast” haalt de warmte uit de lucht en zet deze om in warm water. Zo wordt de woning verwarmd en hebben de bewoners warm water. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de energie die de woningen nodig heeft, door de woning zelf wordt opgewerkt. Dit betekent een comfortabel huis met een extreem lage energierekening voor de bewoners.

Naast de twee-onder-een-kapwoningen zijn er ook 5 extra brede energie neutrale rijwoningen gepland en worden er 8 kavels woningen uitgegeven in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

Architectuur

Het ontwerp van het plan is in handen van de Enschedese architect Beltman. Als inspiratie voor het ontwerp is gekozen voor de omliggende woningen. Hierdoor heeft de architect een moderne twist gegeven aan het ontwerp en is een gevarieerd plan ontstaan met een heel eigentijds beeld.

Sloop en start

Nijhuis hoopt na de zomer met de verkoop van de woningen te starten. De Nationale Reisopera verhuist medio dit jaar naar haar nieuwe locatie De sloop van het gebouw van de Nationale Reisopera staat gepland voor begin 2019 en de bouw van de Operahof start aansluitend. Meer informatie is te vinden op www.operahof.nl.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam