7.3 C
De Bilt

PMD goed scheiden levert inwoners b{ed}ankje op

Ootmarsum – Dankzij het goed scheiden van PMD door inwoners, is op donderdag 2 juli aan de Oldenzaalsestraat in Ootmarsum, ter hoogte van de kruising met de Weerselosestraat, een bankje geplaatst dat is gemaakt van gerecycled plastic. Met het bankje wil de gemeente haar inwoners bedanken voor hun inspanningen voor het goed scheiden van dit afval.

Veel aandacht aan scheiden PMD

“De afgelopen periode hebben we veel aandacht besteed aan het goed scheiden van afval en grondstoffen en hier hebben de inwoners goed gehoor aan gegeven”, laat wethouder Ben Blokhuis weten. “We zien dat 15% van de inwoners beter pmd is gaan scheiden.”

uc?id=1Ej1eSE1kXwMXbrG1w0u6hq5VfLMqFigp
Close-up gerecycled bankje – Foto: © gemeente Dinkelland

#Terugwinnaars

Op 1 november 2019 begon de gemeente samen met ROVA aan een gerichte aanpak voor het goed scheiden van afval. Onder de noemer #Terugwinnaars werden inwoners geïnformeerd over het juist scheiden van afval en grondstoffen. Hierbij was speciale aandacht voor pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons). Samen met ROVA heeft de gemeente een uitgekiende aanpak ontwikkeld om inwoners te motiveren het afval zo goed mogelijk te scheiden.

Ludieke acties

Zo is uitvoerig gecommuniceerd en zijn ludieke acties gehouden, bijvoorbeeld het afvalscheidingsspel op de markt in Denekamp. Daarnaast zijn tijdens verschillende inzamelroutes van pmd voorlopers van ROVA meegegaan. Deze voorlopers controleerden visueel de inhoud van de containers. Vervuilde containers werden niet geleegd, maar voorzien van een kaart waarop stond wat voor vervuiling in de container zat. Inwoners kregen vervolgens de kans de vervuiling eruit te halen, waarna ROVA alsnog langskwam om de container te legen.

Resultaat is symbolische gift aan bewoners

Wethouder Blokhuis is enthousiast over het resultaat van de aanpak: “Vóór #Terugwinnaars was gemiddeld 37% van de pmd-containers vervuild. Tijdens de laatste inzamelronde van pmd was dit nog maar 22%, een verbetering van 15%!” Dat is goed nieuws volgens de wethouder, want goed gescheiden pmd is de grondstof voor nieuwe producten. Een vervuilde vracht pmd kan niet worden gerecycled, maar moet worden verbrand als restafval. Dat is zonde, want hiermee gaan niet alleen waardevolle grondstoffen verloren, maar kost het de gemeente ook geld. Voor het verbranden van restafval moet namelijk worden betaald.

Kwaliteit afval ook belangrijk

“Het is dus heel belangrijk dat grondstoffen goed van het afval worden gescheiden. En ondanks de goede resultaten moeten we doorlopend alert blijven op de kwaliteit. Om de inwoners te bedanken voor hun inzet en te motiveren op de juiste manier te blijven scheiden, willen we ze graag iets teruggeven. Hiervoor hebben we gekozen voor een bankje dat is gemaakt van gerecycled plastic. Zo maken we het resultaat van afval scheiden voor iedereen tastbaar en daarnaast kunnen we vanaf deze bank genieten van de mooi en schone omgeving die Dinkelland ons te bieden heeft, nu en in de toekomst. En dat is precies waar het bij afval scheiden om gaat.” Zo sluit wethouder Blokhuis af.

De onderdelen van het oude bankje worden opgeknapt en hergebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio