Project X2: ‘Hobbyrellen’ niet op kosten van de gemeenschap

Enschede – Na afloop van Project X2 op vrijdag 13 oktober 2017 bij het winkelcentrum Het Stroink in Enschede, meldde burgemeester Onno van Veldhuizen te laten onderzoeken of de – door de gemeente – geleden schade verhaald kon worden. Op 4 oktober jl. heeft de Rechtbank Overijssel uitspraak gedaan in het proces tegen de 29-jarige organisator van het ‘Project X-feestje’ en de schadeclaim van de gemeente Enschede toegewezen.

Rellen voor de lol niet meer op kosten van burgers

“Deze uitspraak laat zien dat ‘hobbyrellen’ op kosten van de gemeenschap niet onbestraft blijven.” Van Veldhuizen hoopt dat de uitspraak anderen zal weerhouden onbezonnen acties op touw te zetten.

Oproep Project X2 in 2017

In oktober 2017 plaatste de man uit Enschede via valse Facebook-accounts, maar met bestaande namen, berichten waarin hij opriep op vrijdag 13 oktober naar Enschede te komen voor een Project X2. Hij verwijst daarbij expliciet naar het Project X dat in 2012 in Haren leidde tot ongeregeldheden en spreekt over een ‘knalfeest’ dat hij in Enschede met 50.000 bezoekers nog eens ‘dunnetjes (wil) overdoen’. Hoewel de berichten op Facebook een aantal keren zijn verwijderd en de organisator op donderdag 12 oktober door de politie is aangehouden, liep het op vrijdagavond toch uit de hand. Vanuit een groep van ongeveer 150 personen werden vernielingen aangericht aan particulier en gemeentelijk eigendom.

Vonnis Rechtbank Overijssel

Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan opruiing, het illegale gebruik van persoonsgegevens en uitlokking tot openlijk geweld tegen goederen. Enschede heeft zich als benadeelde partij in het strafproces gevoegd. De gemeente heeft schadevergoeding gevorderd voor een bedrag van ruim € 4.800,- Dit bedrag bestaat uit materiele schade en kosten van de ambtelijke organisatie.

Rechtbank legt ook gevangenisstraf op

In het vonnis heeft de rechtbank de verdachte een (gedeeltelijk voorwaardelijke) gevangenisstraf opgelegd. Daarnaast heeft de rechtbank geoordeeld dat de kosten die de gemeente claimt, weliswaar gemaakt zijn ter uitvoering van haar publiekrechtelijke taak, maar dat er geen sprake is van een onaanvaardbare doorkruising van publiekrechtelijke regelgeving. Volgens de rechtbank wist de verdachte, of zou hij moeten weten, dat als gevolg van zijn oproep schade zou ontstaan aan eigendommen van de gemeente. De rechtbank is van oordeel dat de vordering van de gemeente aannemelijk is en heeft deze toegewezen.

Belangrijke uitspraak

Deze uitspraak laat zien dat de rechterlijke macht de mogelijkheid om publiekrechtelijke kosten te verhalen op iemand  die een strafbaar feit pleegt en wist, of moest begrijpen, dat het delict schade zou toebrengen aan de benadeelde overheid, steeds meer toelaatbaar acht. Burgemeester Onno van Veldhuizen is blij met de duidelijke uitspraak van de rechtbank en hoopt dat het organisatoren van ‘hobbyrellen’ in de toekomst tot nadenken stemt en afschrikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

In Olst-Wijhe stroomt de liefde voor lokale ondernemers

Olst-Wijhe - ‘Hier stroomt de liefde’. Met die mooie woorden lanceert de gemeente Olst-Wijhe deze week een bijzondere campagne. Het doel? Aandacht...

Kolhorn heeft cortenstalen strijkmolen langs Molenkolk

Kolhorn - Een cortenstalen molentje is langs de Molenkolk in Kolhorn geplaatst. Hier heeft ooit één van de strijkmolens van Schagerkogge...

Persleiding door dijk in Krimpen geboord

Krimpen aan den IJssel - Een persleiding van ruim een halve meter diameter is met een enorme boor door de dijk...

Voetafdruk van één van de eerste Heilooërs ontdekt

Heiloo - In Zuiderloo wordt sinds begin april archeologisch onderzoek gedaan. Op dinsdag 19 mei is door archeologen van Archol een...

Voorstel opheffing deel Maarssenbroekseslag Stichtse Vecht

Stichtse Vecht - Het college van B&W heeft ingestemd met het voorstel aan de gemeenteraad om de Maarssenbroekseslag tussen de Floraweg...