8 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Landelijke handhavingsactie langs Nederlandse kust

Afgelopen weekend trokken BOA’s van omgevingsdiensten, terreinbeherende organisaties, gemeenten, politie en waterschappen samen op voor een landelijke actie langs de hele kust. Op zondag 10 juni hielden zij extra intensief toezicht: 145 mensen zijn aangesproken, 76 keer werd een waarschuwing gegeven of werden mensen weggestuurd. In 21 gevallen is een bekeuring uitgedeeld. Naast waarschuwingen en bekeuringen zijn mensen ook geïnformeerd over de natuurwaarden van onze kust en de samenwerking tussen de verschillende organisaties. In Nederland hebben we meer dan 500 kilometer kust. Het volgen van de regels is belangrijk om de natuur hier te beschermen.

De kust en de duinen erachter zijn natuurgebieden met bijzondere habitattypen, zoals grijs duin, wit duin en duinbos. Zo komt aan de Nederlandse kust bijvoorbeeld ook de nauwe korfslak en natuurlijk de zeehond voor. De kustzone is ook vooral belangrijk voor de trekvogels van noord naar zuid en andersom. Deze habitattypen en dieren zijn op Europees niveau beschermd, Natura 2000-gebied.

Veelvoorkomende overtredingen

De bijzonderheden van deze actie zijn door Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, initiatiefnemer van deze actie, verzameld. De meest voorkomende overtredingen: de hond los laten waar het niet mag, in gebieden komen die afgesloten zijn en verkeer op plekken waar het niet mag, bijvoorbeeld met de bromfiets op een fietspad in de duinen, of het voeren van wilde dieren zoals vossen. Dit alles verstoort de rust in de natuurgebieden, broedende vogels en jonge dieren hebben hier last van. Opvallend zijn ook de vele vernielingen in de natuurgebieden die telkens weer worden aangetroffen. Regelmatig verdwijnen informatieborden, wordt prikkeldraad doorgeknipt of een hek vernield. Ook neemt het afval in de zomermaanden flink toe. Achtergebleven blikjes, sigarettenafval en plastic slingeren rond. Het afval wordt regelmatig door dieren aangezien als voedsel.

Helpt u mee?

In Nederland houden verschillende organisaties toezicht. Zij controleren dagelijks of de bezoekers van een gebied zich aan de regels houden. Het wisselt per natuurgebied welke organisatie toezicht houdt. De organisaties werken veel samen. Zo zijn ze zichtbaar in het gebied en dragen ze zorg voor de naleving van de regels. Op 10 juni was de gezamenlijke handhavingsactie voor het eerst zo groot, zowel BOA’s in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland waren tegelijkertijd actief.

Het helpt als bezoekers van natuurgebieden anderen ook wijzen op de regels en misstanden melden. Ziet u een ernstige overtreding? Kunt u 24 uur per dag bellen met de politie 0900-8844 of de milieutelefoon 0888-333555. Vernieling kunt u melden bij de betreffende terreinbeherende organisatie, politie of gemeente. Zo dragen we samen bij aan een betere natuurbescherming en kan iedereen van de mooie Nederlandse kust blijven genieten.

De belangrijkste regels

  • Geniet waar het mag. Ga lekker zwemmen, watersporten of lopen met de hond. Let op de borden, boeien en hekken. Houd ook rekening met de tijden waarop u op het strand en in de duinen mag zijn.
  • Houd het gebied schoon. Neem afval zoals lege flesjes en plastic afval altijd weer mee. Denk ook aan klein afval, zoals sigaretten en dopjes.
  • Laat uw hond alleen los waar het mag. Vaak mag u met uw hond de natuur is. Soms geldt er een aanlijnplicht. Extra belangrijk in het voorjaar! Wanneer er veel jonge, kwetsbare dieren opgroeien.
  • Wees voorbereid als u een activiteit gaat doen. Kijk bijvoorbeeld ook of u een vaarbewijs of vispas nodig heeft en welke specifieke regels gelden. Bijvoorbeeld voor snelheid en waar u wel of niet aan land mag. Blijf weg van dieren zoals zeehonden en vogels en vertrap geen planten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio