10.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Werkbezoek Europarlementsleden aan visserijsector Stellendam

Stellendam – Een delegatie Europarlementsleden van de Visserijcommissie bracht op 1 februari een werkbezoek aan het Visserij-innovatiecentrum Zuidwest Nederland B.V. in Stellendam. De Visserijcommissie bestaat uit partijen uit de lidstaten en enkele onafhankelijke parlementariërs in het Europees Parlement. Het bezoek stond in het teken van kennisuitbreiding en het uitlichten van de sterke kanten van de Nederlandse visserij. Het doel is om een realistischere en positievere beeldvorming over de visserij tot stand te brengen bij het Europees Parlement.

 

Donderdagmiddag 1 februari heette wethouder Arend-Jan van der Vlugt (portefeuillehouder Visserij en Duurzaamheid) een delegatie Europarlementsleden van harte welkom bij het Visserij-innovatiecentrum in Stellendam. Van der Vlugt zet zich al geruime tijd in voor de belangen van de visserij op Goeree-Overflakkee. In juni 2017 overhandigde hij in Brussel al een motie over de pulsvisserij aan CDA Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, die nu ook bij het werkbezoek aanwezig was. In zijn welkomstwoord benadrukte de wethouder het belang van de innovatieve en milieuvriendelijke pulsvisserij voor de vissers van Stellendam.

Gemeentebestuur zet zich in voor behoud pulsvisserij

De pulsvisserij is een vismethode waarbij platvissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net worden ingedreven. Het is een zeer innovatieve methode, die minder brandstof kost en positief is voor de ecologie. Ondanks deze voordelen, stemde het Europees Parlement op 16 januari voor een verbod op de pulsvisserij. Het lokale politieke antwoord hierop was een tijdens de raadsvergadering ingediende motie voor het behoud van de pulsvisserij, die door het college werd overgenomen. De uitkomst van 16 januari is onbegrijpelijk en onacceptabel vindt Van der Vlugt: ”De visserij is een sterke en veerkrachtige sector die vanuit economisch oogpunt erg belangrijk is voor Goeree-Overflakkee. Deze sector heeft momenteel te maken met meerdere uitdagingen; niet alleen de pulskorvisserij, maar ook de gevolgen van de aanlandplicht en brexit spelen een belangrijke rol. “Ik ben ervan overtuigd dat door onze handen (inter)nationaal ineen te slaan wij een krachtig instrument in handen hebben om de visserijsector de (Europese) ondersteuning te geven die het verdient!”

 

Positieve Europese beeldvorming visserij van groot belang

Na het welkomstwoord van de wethouder, nam Johan van Nieuwenhuijzen, directeur van de UFA, het stokje over. Hij vertelde de aanwezigen over de visserijcluster waarin vissers, de visafslag, de scheepswerven, de Visserijschool en Coöperatie Westvoorn samenwerken aan innovatieve visserij. Na deze toelichting kreeg het gezelschap een rondleiding in het Visserij-innovatiecentrum. Het centrum levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de visserijsector door het testen van aanpassingen aan vistuigen en netten in een bassin met een zandbodem en zout water. De delegatie kreeg niet alleen een rondleiding, maar testte ook persoonlijk de subtiele lichte stroomstootjes van het pulsvissen door hun handen in een bak met water en elektriciteit te steken.

Na de interessante demonstraties gaf Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik nog mee:  “Regels voor de visserij komen grotendeels uit Brussel. Het is dus zeer belangrijk dat Europa een goed beeld heeft van de visserij. Dat kan gelukkig dankzij het innovatiecentrum in Stellendam!” Ook Europarlementariër Gabriël Mato was bij de rondleiding aanwezig; hij zal binnenkort gaan onderhandelen met de Raad van visserijministers over het pulsvis-verbod.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio