Winnaars Rabobank Cultuurprijs Literatuur zijn bekend!

0
20
Rabobank
StockSnap / Pixabay

Goeree-overflakkee – Donderdag 11 oktober werd het lokale schrijverstalent van Goeree-Overflakkee in het zonnetje gezet door Rabobank Het Haringvliet en de gemeente Goeree-Overflakkee! Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Diekhuus is bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de schrijfwedstrijd, waarbij gezocht werd naar de beste schrijvers en poëten in twee categorieën, jongeren van 12 tot 18 jaar en volwassenen.

Iedere inwoner van Goeree-Overflakkee, jong of oud, ervaren poëet of beginnend schrijver, kon meedingen naar de Rabobank Cultuurprijs Literatuur. Er zijn in totaal 43 bijdragen ingediend, 20 in de categorie 12-18 jaar (zeven poëzie en dertien proza) en 23 in de categorie 18 jaar en ouder (dertien poëzie en tien proza).

Verhalen en gedichten

De jury van taal- en literatuurprofessionals las met veel plezier de ingezonden verhalen en gedichten. “Natuurlijk sprak het ene werk meer aan dan het andere, maar over de volle breedte gezien kan Goeree-Overflakkee trots zijn op z’n schrijvers!”, zegt juryvoorzitter Peter van der Graaf. “Het was fascinerend om te lezen op hoeveel verschillende manieren de

schrijvers het thema licht interpreteerden. Van een kaars in de wind tot een bijna-doodervaring, van een vuurtoren tot de ondergaande zon boven Goeree-Overflakkee”.

De Rabobank Cultuurprijs Literatuur 2018 is door Wim Nobel, directeur Bedrijven Rabobank Het Haringvliet, wethouder Berend Jan Bruggeman en juryvoorzitter Peter van der Graaf uitgereikt aan Marit ’t Mannetje (proza jeugd), Iris Hoofdman (poëzie jeugd), Kees Kuijper (proza volwassenen) en Frouke Bienefelt (poëzie volwassenen).

Marit ’t Mannetje schreef Het meisje dat in de duisternis leefde. De jury noemde dit “Een origineel, actueel en zuiver verhaal” en vond dat Marit zich goed heeft ingeleefd in de belevingswereld van het hoofdpersonage.

Iris Hoofdman heeft het mooiste gedicht in de categorie jeugd geschreven. Volgens de jury ‘pakt’ het gedicht Grijs je meteen. “Met een openingszin als: ‘Ik zoek het grijs in alles’ zet Iris de lezer direct op scherp”. Het gedicht ontlokte de jury uitspraken als ‘filosofisch’, ‘poëtische kwaliteiten’ en ‘een jonge Aristoteles’.

Beste verhaal

Kees Kuijper won met De stoep van de Vrijheidslaan de prijs voor het beste verhaal dat door een volwassene is geschreven. Dit verhaal sprong er volgens de jury uit omdat het een geheel is, een goede ontwikkeling kent en klopt qua stijl. Maar vooral omdat het ontroert en de lezer meesleept – zelfs na meerdere keren lezen. Daarnaast zit er humor in en zet het de lezer aan het denken.

Over het gedicht Naar het licht van Frouke Bienefelt zei de jury: “Het wordt bij iedere lezing mooier, dieper, ontroerender”. De jury genoot van het subtiele gebruik van tegenwoordige en verleden tijd en het mondjesmaat onthullen van de inhoud van het gedicht.

Op de website van de gemeente zijn de verhalen en gedichten van de prijswinnaars te lezen, ga naar www.goeree-overflakkee.nl/winnaars.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here