Brandweerhandspuitpomp geniet van welverdiend pensioen

brandweerhandspuitpomp
Alle betrokkenen bij de finale uitruk van de brandweerhandspuitpomp

Hekendorp – Eind vorig jaar rukte de meer dan 100 jaar oude brandweerhandspuitpomp voor de laatste keer uit. Om precies te zijn van verenigingsgebouw De Boezem in Hekendorp naar het stadskantoor in Oudewater. Daar geniet de ‘uitgebluste’ pomp permanent van zijn oude dag.

Brandweerhandspuitpomp uit 1896

Vanaf 1896 stond de pomp in Hekendorp klaar om branden en brandjes te blussen. Het blijft gissen hoeveel keer de tweewieler in de loop der tijd naar de plaats des onheils werd geduwd om daar water op de vlammen te spuwen. Wel is duidelijk dat het rode vehikel menig maal grotere rampspoed in het dorp wist voorkomen.

In oude glorie hersteld

Na bewezen diensten hebben enkele leden van de vrijwillige brandweer in Hekendorp de monumentale pomp opgeknapt en in oude glorie hersteld. Zij poetsten het koper op, herstelden het verrotte hout, vervingen kapotte onderdelen en namen de verfkwast ter hand. Die grondige renovatie vergde maar liefst zes jaar. Het resultaat mag er zijn.

Pomp al vaker verplaatst

Vanaf 1992 pronkte verenigingsgebouw De Boezem met het voertuig. De Stichting Verenigingsgebouw Hekendorp kreeg de pomp in eigendom na opheffing van de vrijwillige brandweer in het dorp. Op haar beurt heeft de stichting de pomp eind 2017 in eigendom overgedaan aan de Geschiedkundige Vereniging Oudewater (GVO).

Rustplaats in stadshuis

En omdat de GVO niet beschikt over een ruimte waar zij een pomp van deze omvang permanent kan exposeren, klopten de geschiedkundigen aan bij de gemeente. Met succes. Burgemeester Pieter Verhoeve: ,,De pomp mag voor onbepaalde tijd in het stadskantoor staan. Iedereen die hier binnenkomt kan een kijkje nemen en dit prachtige stukje dorpshistorie van Hekendorp bewonderen.’’

Over de ‘stallingsvoorwaarden’ in het stadskantoor aan de Waardsedijk 219 tekenden de GVO en de gemeente een overeenkomst.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam