Naast sociale huur straks ook middenhuurwoningen in Esse Zoom Laag

middenhuurwoningen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Als het aan het college ligt, komt er in de nieuwe woonwijk Esse Zoom Laag ruimte voor huurders uit het middensegment. Burgemeester en wethouders zijn akkoord gegaan met een aanpassing van het woningbouwprogramma. De beoogde ‘sociale strook’ van 112 woningen krijgt een evenwichtiger alternatief, met 60 sociale huurwoningen en 56 middenhuurwoningen. “Dit besluit is goed voor de doorstroming op de lokale woningmarkt. Bovendien bedienen we hiermee een doelgroep die tot op heden weinig aan bod komt in Zuidplas,” aldus wethouder Jan Hordijk. Op 18 december bespreekt de gemeenteraad het nieuwe plan van het college.

Bredere behoefte vraag om diversiteit

Het college constateert in Nieuwerkerk aan den IJssel, naast de behoefte aan meer sociale woningen, ook een sterke behoefte aan huurwoningen in het middensegment. Hierbij gaat het om woningen met huurprijzen tussen de 711 en 1.000 euro per maand. Het aanbod in deze prijsklasse is op dit moment zeer beperkt. Terwijl meerdere doelgroepen voor deze woningen in aanmerking komen. Hordijk: “Denk hierbij aan huishoudens die niet (meer) in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, maar (nog) niet kunnen kopen vanwege de strenge hypotheekeisen. Maar ook starters op de woningmarkt, kenniswerkers en mensen met een flexibel arbeidscontract.”

Doorstroming op gang brengen

Ook op het gebied van doorstroming juicht het college het nieuwe plan toe. Zeker in de huidige marktsituatie is een gezonde doorstroming op de lokale woningmarkt hard nodig, vindt Hordijk. Dus denkt het college ook aan inwoners die nu nog in een corporatiewoning wonen, maar graag willen doorstromen naar een duurdere woning in de vrije sector. Of ouderen die hun koopwoning willen verkopen om vermogen vrij te maken, maar door hun inkomen of vermogen niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. ”Het college staat voor een inclusieve samenleving. Die vraagt om betaalbare woningen voor álle doelgroepen,” aldus Hordijk.

Het college houdt met dit besluit ook een toekomstbestendig Zuidplas voor ogen. Alle woningen in dit bouwproject worden zogeheten nul-op-de-meterwoningen. Bovendien is in het nieuwe plan vastgelegd dat de toekomstige eigenaar en beheerder de woningen op lange termijn betaalbaar en beschikbaar houdt. Deze toevoeging is zeer gewenst, vooral voor de doelgroepen die zijn aangewezen op een betaalbare huurwoning.

Aanpassing overeenkomst

Bouwbedrijf Dura Vermeer nam de bouw van de sociale woningen in Esse Zoom Laag eerder over van Vestia. Op grond van de bestaande overeenkomst kan Dura Vermeer 85 sociale woningen bouwen. Dit kunnen sociale huurwoningen zijn, maar ook sociale koopwoningen. Met het nieuwe plan verzekert het college zich van de bouw van 60 sociale huurwoningen, met bovendien een verschil in prijsklasse. Daarnaast worden 56 sociale woningen omgezet naar middenhuurwoningen, met een aanvangshuur van ongeveer 850 euro. “We leveren hiermee echt een bijdrage aan het realiseren van gemengde wijken en buurten,” aldus Hordijk.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam