Veenweidepark bij Gouda wordt bijenparadijs

veenweidepark
foto: Rolf van Beek

Gouda – Vrijwilligers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) hebben op zaterdag 22 september jl. de eerste bijenplek ingezaaid in de Krimpenerwaard in het Veenweidepark bij Gouda. Deze bijenplek is onderdeel van de campagne Red de Wilde Bij.

Stichting Het Zuid-Holland heeft dit voorjaar een succesvolle Red de Wilde Bij campagne gevoerd om de bijen te redden. Door de overweldigende steun van Beschermers en donateurs kunnen er verspreid over de provincie Zuid-Holland 9 bijenplekken aangelegd worden. De bijenplek in het Veenweidepark is er daar één van.

Van grasland naar bloemenweide

Een bijenplek komt er niet zomaar, zeker niet op grasland zoals in de Krimpenerwaard waar al veel grassen en verschillende soorten onkruid groeien. Er is een grondige voorbereiding nodig voordat het bloemenmengsel voor de wilde bijen en insecten daadwerkelijk gezaaid kan worden. Het speciale bloemenmengsel wat hier ingezaaid is, is ter beschikking gesteld door de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard.

Frezen en spitten

Ruim zes weken voor het inzaaien is er voor het eerst gefreesd. Dit is gedaan om bestaande onkruidzaden te laten kiemen. Vervolgens komt er een spitmachine aan te pas die de ontkiemde onkruidzaden ongeveer 30 tot 40cm diep de grond in draait. Dit zorgt ervoor dat het merendeel van de ontkiemde zaden niet uitgroeien. Een week voor het zaaien, is er weer gefreesd. Door het frezen ontstaat een mooie schoon veld waar het bloemenmengsel op gezaaid kan worden.

veenweidepark
foto: Rolf van Beek

Vier bijenplekken

In de Krimpenerwaard worden in gebieden van Het Zuid-Hollands Landschap vier nieuwe bijenplekken gerealiseerd met dank aan onze donateurs. Veenweidepark is nu ingezaaid, samen met de bijenplek in polder Bilwijk in Stolwijk. Hierna volgen de andere twee bijenplekken bij de Berkenwoudse Driehoek en de Nespolder in Bergambacht.

Over Het Zuid-Hollands Landschap

Het Zuid-Hollands Landschap zorgt voor natuurgebieden in de drukste provincie van het land. Wij stellen natuur veilig door gebieden aan te kopen, te onderhouden en voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doen we al sinds 1934! Dankzij de hulp van vele vrijwilligers, 50.000 Beschermers en bedrijfsvrienden maken we Zuid-Holland steeds een beetje mooier. Voor meer informatie over de mooie natuur en de prachtige landgoederen van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap: www.zhl.nl

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam