Wilhelmina van Pruisenbrug krijgt tijdelijk een brugwachter

Pruisenbrug

Hekendorp – De constructie en het zelfbedieningsmechanisme van de fiets- en voetgangersbrug bij Hekendorp zijn aan vervanging toe. Voor een verantwoord gebruik stelt de gemeente tijdelijk een daartoe opgeleide brugwachter aan. Tegelijkertijd onderzoekt zij de mogelijkheden om de brug nog voor het vaarseizoen 2019 te vervangen.

Beweegbare brug

De houten beweegbare brug in Hekendorp dateert van 1992. Het later toegevoegde zelfbedieningssysteem maakte het voor fietsers en wandelaars eenvoudiger om hun weg te vervolgen. Even op de knop druk en de twee openstaande brugdelen zakken naar beneden. In de zomermaanden staan de twee brugdelen standaard open. Dan krijgen pleziervaartuigen en de (geringe) beroepsvaart voorrang.

In ruim een kwart eeuw heeft de oeververbinding haar nut bewezen. Schooljeugd, kerkgangers, reizigers met het openbaar vervoer – naar de bushalte op de provinciale weg N228 – en recreanten zochten hun weg via de Wilhelmina van Pruisenbrug. Nog steeds. Van en naar het dorp.

Onderzoek

Recent technisch onderzoek heeft uitgewezen dat het einde van de levensduur van de brug over de Hollandsche IJssel naderbij komt. De houten constructie is weliswaar nog veilig, maar vertoont ernstige slijtage en het zelfbedieningsmechanisme voldoet niet meer aan de huidige wet- en regelgeving. Het zelfbedieningsmechanisme is gebaseerd op een sensorensysteem en dat vertoont mankementen. Gelet op de nog beperkte levensduur van de brug, vindt wethouder Walther Kok een dure reparatie geen optie. Hij wil voorkomen dat er ongelukken gebeuren. ,,Daarom is het noodzakelijk dat we een brugwachter inschakelen. Op die manier vergroten we de veiligheid van iedereen die over de brug gaat en de boten die passeren. Tegelijkertijd laten we onderzoeken of we de gehele brug al voor het vaarseizoen 2019 kunnen vervangen. Daarover hoop ik in de loop van het jaar meer te weten.’’

Brugwachter

De brugwachter gaat een aantal uren per dag aan de slag. En dat zeven dagen per week. De exacte tijden stelt de gemeente nog vast. Dat doet zij na overleg met een aantal bewoners en vertegenwoordigers van organisaties en instellingen uit Hekendorp en Haastrecht die belang hebben bij het gebruik van de brug. Onder andere basisschool Goejanverwelle en de kerken aan beide kanten van de Hollandsche IJssel. Momenteel laat de gemeente aanpassingen aan het bedieningsmechanisme uitvoeren, zodat de brugwachter vermoedelijk rond half juni met zijn werkzaamheden kan beginnen.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam