Aardbevingsgebied wil oplossing voor korte termijn

Aardbevingsgebied
aitoff / Pixabay

Hoogezand – De gemeenten in de kern van het aardbevingsgebied in Groningen, geven aan blij te zijn met het besluit om de gaskraan binnen afzienbare tijd dicht te draaien. Op de langere termijn betekent dat een forse verbetering van de  veiligheid en de leefbaarheid voor de inwoners. De gemeenten geven echter aan dat zij zich zorgen maken over de korte termijn.

Zij achten het niet realistisch dat op korte termijn de risico’s op aardbevingen, zoals in januari in Zeerijp en recent nog in Garsthuizen, drastisch afnemen tijdens de gefaseerde afbouw van de gaswinning. Ze zijn daarom van mening dat het afgesproken programma van inspecties, engineering en uitvoering van de versterking moet worden voorgezet. Dit totdat bewezen is dat de verlaging van de gaswinning, ook voor de korte en middellange termijn, een betere en veilige oplossing is.

Vertrouwen

“De geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de overheid mag niet verder onder druk komen. Op veel plekken in het kerngebied is het van groot belang, het contact met de inwoners in stand te houden en hun vertrouwen niet te verliezen. Dit is en blijft onze inzet voor de verdere gesprekken met minister Wiebes.”,  aldus de colleges van B&W van de aardbevingsgemeenten.

Zo snel mogelijk zekerheid

Zij vinden dat er voor de inwoners, die vaak al jaren in onzekerheid verkeren, zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen: “Het is onverteerbaar dat inwoners, die al maanden op hun versterkingsadviezen wachten, nog langer in onzekerheid moeten verkeren. Het is inmiddels duidelijk dat deze lange onzekerheid en de gevoelens van onveiligheid, grote gevolgen hebben voor de levenskwaliteit van de inwoners van onze gemeenten. Langer uitstel is niet acceptabel!”

 

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam