Pilot met bestrijding van de Japanse Duizendknoop

Japanse Duizendknoop
Afgraven Japanse Duizendknoop

Hilversum – Het is in heel Nederland een probleem: de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Dit exotische plantje komt van nature niet voor in ons land, maar verspreidt zich zo snel en makkelijk dat het daarbij alle andere planten overwoekert. Daarnaast kan de plant schade aan wegen en gebouwen veroorzaken. Omdat de plant zich wel tot 4 meter diep kan wortelen, is deze moeilijk te verwijderen. Op veel verschillende plekken wordt onderzoek gedaan naar de bestrijding van deze plant. Een oplossing is er nog niet.

Bestrijding

Op dit moment lijkt de enige methode die werkt, het inspuiten van gif. Maar de resultaten hiervan zijn op lange termijn nog niet bekend. Na het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt de gemeente Hilversum geen gif meer. De plant wordt op dit moment alleen bestreden op plekken waar de plant overlast geeft aan gebouwen en wegen. Per locatie wordt bekeken welke bestrijdingsmethode het meest effectief is. Op de ene locatie laten wij de plant met rust om verdere verspreiding te voorkomen, op andere plekken wordt de plant gemaaid. Wanneer de plant wordt gemaaid is het belangrijk dat het maaisel goed wordt opgeruimd omdat de plant zich anders nog sneller verspreidt.

Pilot nieuwe bestrijdingsmethode

Als gemeente blijven wij contant de ontwikkelingen volgen en denken we na over nieuwe, effectieve oplossingen om verdere verspreiding te voorkomen. Samenwerken met andere instanties is hierin belangrijk. Daarom heeft de gemeente Hilversum contact gezocht met het Goois Natuurreservaat (GNR). Samen met GNR is er op twee locaties in Hilversum een pilot gedaan. Bij de vijver in het Raabos en langs de Nieuwe Havenweg.

Afgraven Japanse Duizendknoop

Afgraven van de grond

De proef bestaat uit het afgraven van de grond waar de Japanse Duizendknoop groeit. Deze grond wordt direct ter plaatse gezeefd, waarbij zoveel mogelijk wortels worden weggehaald.  De verwachting is dat deze maatregel een groot gedeelte van de duizendknoop verwijdert. Omdat de kans bestaat dat de plant terugkomt, wordt in het voorjaar gekeken hoe effectief deze methode is.

Wat kunnen inwoners van Hilversum doen?

Wanneer inwoners zelf de Japanse Duizendknoop willen verwijderen is het belangrijk dat ze op de volgende dingen letten:

  • Haal de plant met alle wortels weg. Blijf dit regelmatig herhalen en let er op dat u alle wortels weghaalt.
  • Maai de plant elke week. Ruim het maaisel goed op, maak de maaimachine schoon en stop het maaisel in de grijze container. Niet bij het groenafval!

De Japanse duizendknoop in de openbare ruimte gezien? Geef dan de locatie (met foto) door via onze website. Het is erg belangrijk dat er foto’s met de melding meegestuurd worden, zodat wij kunnen controleren of het inderdaad de Japanse duizendknoop is.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam