5.9 C
De Bilt

Proef biologische luizenbestrijding in Strijen met lieveheersbeestjes

Strijen – Om overlast van honingdauw tegen te gaan, gaat gemeente Strijen de strijd aan tegen bladluis door het uitzetten van lieveheersbeestjes. Wethouder Wilko van Tilborg zette vandaag de larven van de lieveheersbeestjes uit in enkele van de overlastgevende bomen.

Aanhoudende overlast door honingdauw

In de afgelopen jaren was er aanhoudende overlast van de honingdauw die wordt veroorzaakt door luizen in diverse bomen in Strijen. Honingdauw is een druipende en kleverige substantie en zorgt voor kleverige zwarte aanslag op particuliere eigendommen, zoals auto’s, tuinbeplanting en bestrating.

Bladluis

Diverse boomsoorten worden aangetast door bladluizen. Dit is een natuurlijke aantasting die bij het ecologische systeem van de boom hoort. De bladluis voedt zich met sappen uit de bladeren van bomen die hij eruit zuigt. Na het opnemen van voedingsstoffen scheidt de bladluis een kleverige vloeistof uit, honingdauw. Dit zorgt voor de zwarte plakkerige laag.

Lieveheersbeestjes

Uit ervaring is gebleken, dat door in te spelen op de levenscyclus van de larven van het tweestippelig lieveheersbeestjes (Adalia bipunctata), er een optimale bestrijding van bladluis ontstaat. Op verschillende locaties in de gemeente Strijen worden de luizen bestreden om de overlast tegen te gaan. Het gaat om 34 lindes in Mookhoek, 12 lindes in het Spui, 14 esdoorns in de Kievietstraat, 3 esdoorns in de Lange Meet en 6 esdoorns in het Rietsnijderspad. Aan het einde van het seizoen wordt beoordeeld of bestrijding succesvol is geweest en volgend jaar wordt voortgezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio