10.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Afvalbrengstation Krimpen a/d IJssel dicht voor inwoners van gemeente Krimpenerwaard

Krimpenerwaard/Krimpen aan den IJssel – Inwoners uit de kernen Krimpen aan de Le, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel konden tot nu toe hun grof vuil altijd kwijt bij het afvalbrengstation in de Stormpolder in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Per 1 januari 2020 kunnen inwoners uit de Krimpenerwaard daar echter niet meer terecht.

Afstand tot afvalbrengstation

Sinds 2015 is de gemeente Krimpenerwaard ontstaan uit meerdere gemeenten met in totaal 11 woonkernen. Schoonhoven had al een eigen afvalbrengstation en in Bergambacht is er één gekomen die slechts 2 dagen per week open was. Vanwege de afstand naar Bergambacht mochten inwoners van Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel hun grof vuil dus naar het brengstation in Krimpen aan den IJssel brengen.

Bezuiniging Krimpenerwaard

Hoewel soms het idee kon ontstaan dan Krimpen betaalde voor het afval van Ouderkerk en Krimpen aan de Lek, is niets minder waar. De gemeente Krimpenerwaard betaalde hier een behoorlijke som geld voor ieder jaar aan Krimpen aan den IJssel. Nu hoopt de gemeente ruim 80 duizend euro te besparen. Daarnaast liep het contract met het Krimpense brengstation af.

Bergambacht van 2 naar 6 dagen open

Het afvalbrengstation in Bergambacht zal vanaf volgend jaar 6 dagen per week open zijn, in plaats van de huidige twee dagdelen. Of inwoners van Ouderkerk, Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek nu erg blij met deze verandering zijn, moet nog blijken.

Geen tijd voor bezwaar?

Gemeente Krimpenerwaard heeft het nieuws pas onlangs bekend gemaakt, wat de tijd voor inspraak of protest eigenlijk te kort heeft gemaakt. Misschien een bewuste, strategische keuze, of gewoon toeval. Het besluit is duidelijk gevallen en daar zullen de inwoners van de woonkernen het blijkbaar mee moeten doen.

Niet beter voor milieu

Hoewel financieel nog wel te begrijpen, lijkt de maatregel om sommige Krimpenerwaarders naar een andere milieustraat te verplaatsen niet echt beter voor het milieu. Nu is de afstand voor de meesten ongeveer 5 kilometer. Naar Bergambacht wordt die afstand al snel verdubbeld. Hoe zat dat ook alweer met terugdringen van CO2 uitstoot en de recente stikstofproblematiek?

Beter voor portemonnee?

Blijkbaar is het besparen van geld dan toch weer belangrijker dan het milieu. En net nu Krimpenerwaard 23 miljoen euro rijker is geworden met de verkoop van de aandelen Eneco. Maar gelukkig zal dat geld vast voor het nut van alle inwoners gebruikt gaan worden en niet aan doelloze zaken worden besteed als rotonde kunstwerken, onbetaalbare woningen, of enige projecten voor zelfverheerlijking van wethouders. Toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio