CU Krimpen laat Bregman in de kou staan

Jeanet Bregman - ChristenUnie © Regio online Fotograaf: Richard Luthart

Krimpen aan den IJssel – Op donderdag 31 januari vond er een bijzondere raadsvergadering in de gemeente plaats, waarbij meerdere zetels verschoven. Eén van de meest opvallendste was wel het vertrek van fractievoorzitter Jeanette Bregman van de ChristenUnie. De partij lijkt in een vertrouwenscrisis te zitten.

Bewogen afscheid Bregman

In haar bewogen afscheidsrede maakte Bregman nog eens duidelijk waarom zij besloten had om in 2014 in de lokale politiek te gaan. In mooie, heldere bewoordingen liet zij weten als burgerraadslid, en vanaf 2016 als raadslid, zich altijd bewust te zijn geweest van haar positie. ‘Niet voor macht of status, maar om het verschil te maken voor de mensen uit het prachtige dorp waarin zij woont.’ Zo omschreef zij haar belangrijkste drijfveer.

Gesprek en openheid in partij ontbreken

In duidelijke bewoordingen liet Bregman weten dat haar afscheid veel pijn deed en zeker niet een eigen wens was. “In een partij waar dialoog en transparantie ontbreken is ieder gesprek onmogelijk geworden”, zo liet zij weten. Daarbij was de twijfel over haar integriteit door de eigen partij, maar vooral die van haar gezin, doorslaggevend in haar besluit haar raadszetel ter beschikking te stellen.

Opvolging Bregman niet onbesproken

De opvolging van de betrokken fractieleidster door Reinier Cornet is ook niet geheel onbesproken. Nog geen paar maanden eerder had hij de partij juist verlaten, omdat hij als burgerraadslid, tijdens het 6 weken durende ziekteverlof van Bregman, niet tot tijdelijk raadslid werd benoemd. Dit kan pas bij een afwezigheid van 8 weken of langer (red.). Toen Bregman haar aftreden bekend maakte, kwam Cornet weer terug naar de partij, om zo alsnog de vrijgekomen zetel van de ChristenUnie op te kunnen eisen.

Toekomst CU Krimpen onduidelijk

Met Bregman had de CU een zeer gedreven en betrokken fractieleidster. Inmiddels is Reinier Cornet in dezelfde vergadering beëdigd als raadslid. Het gerommel in de partij doet in ieder geval afbreuk aan de inzet van Bregman en roept twijfels op over wie er nu werkelijk aan de touwtjes trekt in de partij. Jeanette Bregman zal in ieder geval zeer gemist worden. Reinier Cornet zal een zware dobber hebben om de gebeurtenissen te verklaren. Zeker omdat de partij geen afscheidswoorden sprak voor Bregman, zoals Bert-Jan Ruijssen (SGP) en burgemeester Vroom wel deden. Ook had de CU geen bloemen voor haar terugtredende voorvrouw.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam