8.2 C
De Bilt
vrijdag, 29 maart 2024

Grootschalige woningbouw Krimpenerwaard bedreigd natuur en landschap

Krimpenerwaard – De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Zuid-Hollands Landschap en de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard hebben een brief gestuurd aan de Provincie Zuid-Holland. Daarin stellen zij dat de plannen die de gemeente heeft om 200 ha vol te bouwen met woningen in een groen landschap met daarbij een nieuwe oeververbinding naar Rotterdam een bedreiging vormt voor natuur en landschap. En dat is in strijd met het provinciale beleid.

Daarom vragen zij de provincie om de plannen die de gemeente heeft af te wijzen. daarmee zou een eind komen aan de discussie over het grootschalig bouwen van woningen in het landschap van de Krimpenerwaard.

MIRT

Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) is een programma van de rijksoverheid waarin men samen werkt met decentrale overheden.
Uit het onderzoek bereikbaarheid Rotterdam Den Haag van de MIRT komt het idee om een oeververbinding aan te leggen in de Rotterdamse regio. Er zijn meer mogelijkheden waar de oeververbinding zou kunnen komen. De locatie in de Krimpenerwaard heeft alleen zin als men daarbij grootschalig woningen zou bouwen. Dat is de rede waarom de gemeente dat zou willen realiseren.
Er wordt in het MIRT onderzoek ook de conclusie getrokken dat verstedelijking voornamelijk in de stad moet komen en de groene gebieden open moeten blijven. Conclusie is dat de plannen die de gemeente Krimpenerwaard heeft niet schorten met het MIRT onderzoek.

Verstedelijkingstrategie

Het realiseren van nieuwe, grootschalige woningbouw in het buitengebied is ook geen beleid van de provincie Zuid-Holland. De provincie benadrukt in verschillende documenten hoe belangrijk de open en groene landschappen zijn. Zo noemt zij de Krimpenerwaard de groene longen van de stad. Deze groene gebieden zijn volgens de provincie ook van cruciaal belang voor het vestigingsklimaat.
De verstedelijkingstrategie van de provincie is dan ook gericht op het realiseren van woningen binnen de bestaande bebouwde gebieden en zoeken zij niet naar grootschalige bouwlocaties in het buitengebied. Nieuwe grootschalige woningbouw in de buitengebieden zou het probleem van bereikbaarheid vergroten in plaats van oplossen.

De natuurorganisaties geven in hun brief aan dat het belang van het landschap de gemeentegrenzen overstijgt en zij daarom de provincie vragen om de plannen van de gemeente Krimpenerwaard af te wijzen.

 

(bron: milieufederatie.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio