Nieuw meldpunt misstanden verhuurder

Krimpenerwaard – Er is een nieuw meldpunt opgezet voor het melden van misstanden die voorkomen tussen huurder en verhuurder. Er blijken volgens het meldpunt nogal wat klachten te zijn wat betreft achterstallig onderhoud en voornamelijk hoe de verhuurder daarmee om gaat. Met klachten kun je vervolgens terecht bij de huurcommissie of bij de Regionale Geschillencommissie Krimpenerwaard.

Het blijkt echter dat mensen die zich wenden tot de geschillencommissie, aangeven geen gehoor te krijgen. Een antwoord laat vaak lang op zich wachten of komt niet. Ook het resultaat is doorgaans onbevredigend. De huurcommissie geeft al aan dat er momenteel heel veel aanvragen zijn en zij daardoor achterlopen met het behandelen van de aanvragen. Maar intussen blijken heel veel mensen ergens tussen wal en schip te zitten in een conflict met de verhuurder.

Achterstallig onderhoud

Veel mensen zouden volgens het meldpunt over dezelfde zaken klagen. Zoals vocht in en onder het huis, waardoor schimmel ontstaat. Tocht en gehorige woning na het vervangen van kozijnen.
Er zijn met name klachten over de verhuurder Quawonen. Deze kwam in 2014 ook al in opspraak wegens achterstallig onderhoud in de Molukse wijk in Krimpen aan den IJssel. Pas nadat een werkgroep de klachten had verzameld en de media er over schreef, is er uiteindelijk wat aan de huizen gedaan, zo verteld het Melpunt. Ook daarbij gaf Quawonen aan geen of weinig klachten te ontvangen, terwijl de werkgroep aangaf dat zij vele klachten ontving over tocht en vocht in huis waar verder niets aan gedaan werd. Ook betreffende schending van privacy zou Quawonen zich schuldig maken.

Mensen met klachten over gebreken in hun huurwoning, blijken de raarste antwoorden te krijgen wanneer ze deze gebreken melden bij de verhuurder. Zo is een veel gemeld antwoord op het melden van een lekkage, dat men maar terug moet bellen als het regent. Er wordt niet ontkend dat er vocht onder in kruipruimtes staat, maar dat zou niet de oorzaak zijn van houtrot of schimmel. Er blijken heel wat badkamers in huurhuizen te zijn, waar schimmel in ontstaat. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij er in het geval van schimmel op het plafond, er een plafond tegen aan wordt gezet.
Wanneer er dan weer schimmel op het nieuwe plafond en in de badkamer komt, geeft de verhuurder het advies om beter te luchten. Terwijl de bewoners aangeven dat zij wel degelijk goed luchten.
Quawonen geeft bij navraag aan dat er niet meer klachten zijn. Ook niet wanneer bij de huurder bekend is dat andere huurders hetzelfde probleem hebben.

Samen sterk

Vaak weten bewoners in een straat of wijk van elkaar niet dat zij dezelfde problemen met hun huizen hebben. Zij voelen zich hierin alleen staan. En voelen zich door de verhuurder vaak niet gehoord en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Tot ze iemand toevallig spreken over de problemen met het huis en de verhuurder en er achter komen dat ze niet alleen zijn. Daarom is er dit meldpunt opgezet, zodat klachten bij elkaar komen en er wellicht iets mee gedaan kan worden.

“Wij kunnen het probleem niet voor de mensen oplossen”, verteld de woordvoerder van het meldpunt, “maar als mensen zich in situaties herkennen en er op reageren, wordt pas duidelijk dat er iets mis is in verhuurdersland.”

Daarom kunt u uw verhaal kwijt bij het meldpunt misstanden verhuurders. Het meldpunt is gevestigd in de Krimpenerwaard en bestaat uit ervaringsdeskundigen. Uw verhaal wordt, eventueel verkort, op de site geplaatst, uiteraard zonder persoonsgegevens. Het gaat voornamelijk om de ervaringen die openbaar komen en waar mensen zich in kunnen herkennen en reageren. Om zo een dossier aan te leggen, waar uiteindelijk mee naar de juiste instanties kan worden gestapt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Amerikaanse ambassadeur opent Vliegeniersmuseum

Gorinchem - Maandag 1 juni om 12.00 uur heeft de Amerikaanse Ambassadeur, Pete Hoekstra met zijn echtgenote het seizoen van het...

Lemster Dickens Festijn 2020 in de ijskast

Lemmer - Ondanks dat het Lemster Dickens Festijn pas in december gepland staat, heeft de organisatie de conclusie getrokken dat het...

Doe mee met de Zomerse Sportinstuif van Jibb+

Zin in een sportieve start van jouw zomervakantie? Schrijf je dan in voor de Jibb+ Zomerse Sportinstuif. In de eerste week van...

0800-1202, landelijk nummer voor testafspraak coronavirus

Vanaf 1 juni 08.00 uur kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202...

Gezellige tweede Pinksterdag in Krimpen aan de Lek

Krimpen aan de Lek - Op tweede Pinksterdag mochten de terrassen weer open. Ook in Krimpen aan de Lek was het...