8.8 C
De Bilt
vrijdag, 29 maart 2024

Nieuwe regels weert honden bij heringerichte surfplas

Krimpen a/d Lek – De heringerichte surfplas bij Krimpen aan de Lek weert hondenbaasjes door middel van nieuwe regels die aangegeven worden door allerlei vers geplaatste borden die aangeven waar honden niet mogen komen, of aangelijnd moeten zijn.
Hondeneigenaren zijn verbouwereerd over de beperkingen die opgelegd zijn. Ook vinden zij de aangescherpte regels erg overdreven. Er is begrip voor het feit dat honden niet op het strand of op het speeleiland mogen komen.

Vanwege meldingen over hondenpoep op het strand, wordt er momenteel in de heringerichte surfplas gecontroleerd door de politie . Mensen die de hond los laten lopen op het wandelpad langs de surfplas, worden gewaarschuwd. Zolang men zich kan herinneren stonden er bij de surfplas altijd bordjes ‘verboden voor loslopende honden tussen 1 april en 1 oktober.’ Buiten het seizoen kon je nog met de honden een rondje om de surfplas. Veel mensen die met de auto komen, parkeren op de parkeerplaats nabij de N210 om daar vandaan het pad op te gaan het Krimpenerhout in, om een fijne wandeling te maken met de hond. Het was buiten het seizoen de gewoonte om de hond voorbij het hek los te maken, zodat deze direct zijn poten kon strekken. Of in het seizoen de hond aan het eind van het pad los te maken, zodat deze al vast naar de hondenplas kon rennen.
Ook vanaf het fietspad liet menig hondenbezitter de hond al vast over het voetpad naar de hondenzwemplaats rennen. Vanaf de andere kant mogen de honden vrij loslopen. Maar bij de kruising naar de surfplas, moet de hond eerst aan de lijn en mag pas weer los bij de hondenzwemplaats.

heringerichte surfplas
Foto: © J. Rietveld – Regio Online

Aanlijngebod

Voor het deel tussen surfplas en hondenzwemplaats geldt nu dus een aanlijngebod. Toch zien veel mensen de bordjes nog over het hoofd en handelen uit gewoonte en laten de hond(en) toch los op het pad dat lijd naar de hondenplas. Komend vanaf de andere kant, was men gewend om, nadat de hond een duik had genomen en lekker gespeeld had bij de hondenplas, door te lopen om de ronde rechtsaf te vervolgen. Nu moet men er om denken, om aan het eind van het pad bij de hondenplas, de hond aan te lijnen, waarbij onduidelijk is wanneer en waar de hond dan weer los mag. De rest van het gebied mag de hond vrij loslopen, met uitzondering van de fietspaden en het deel tussen de wildroosters waar koeien lopen. Men zou de hond dus na het passeren van het pad linksaf naar de surfplas weer los mogen laten. Maar dat is niet aangegeven en erg onduidelijk.
Op dat punt wordt de hondenbezitter overspoelt met bordjes ‘honden aanlijnen’ en ‘verboden voor honden’. In het hele nieuwe gebied staan borden van de Groenalliantie over de nieuwe regels voor hondenbezitters rondom de surfplas.

bord staatsbosbeheer
Foto: © J. Rietveld – Regio Online

Onbegrip

Hondeneigenaren snappen er niets van. Zij vinden het vanzelfsprekend dat je ‘s zomers niet met de hond op het strand komt en dat je niet met je hond op het speeleiland komt.
Een hondeneigenaar die er dagelijks met haar hond wandelt, verteld dat ze nog nooit mensen met honden op het speeleiland of op het strand heeft gezien. En denkt dat mensen misschien zwanenpoep aanzien voor hondenpoep. Er komen in de surfplas veel zwanen en ganzen. Vooral zwanen kunnen net zulke grote hopen uitwerpselen neerleggen als een gemiddelde kleine hond. Voorheen mocht je met de hond na 1 april ook niet op het strand, of daar los laten lopen. Buiten het seizoen wemelt het van de ganzen en andere watervogels in de surfplas die ook allemaal op het strand en gras komen en hun uitwerpselen overal laten vallen. Dit zou volgens enkele hondenbezitters eerder de oorzaak van blauwalg zijn dan hondenpoep.

Regels te streng

Een ander vindt dat de regels veel te streng zijn. “Die regels slaan nergens op”, vindt zij, “waarom zetten ze dan niet gewoon een hek om het speeleiland, zodat de honden daar niet heen kunnen, in plaats van een losloop verbod op het pad naast de hondenzwemplaats, waar de honden altijd al los mochten. Honden kunnen immers geen borden lezen en kunnen in hun speelsheid zo het bord voorbij rennen het pad op, waar ze niet los mogen. Alleen omdat ze dan wel eens het speeleiland op zouden kunnen gaan.” Volgens de handhavers is de eigenaar er verantwoordelijk voor om op de hond te letten. De hondenbaasjes moeten de hond bij tijds terug roepen en bij zich houden. Men moet er nog erg in krijgen dat de bordjes er nu staan. En er aan wennen. De handhavers zijn, naar aanleiding van de meldingen over hondenpoep op het strand, gevraagd om extra op te letten. Eerst werd er nog gewaarschuwd, maar vanaf 15 mei worden er bekeuringen uitgedeeld bij overtredingen. De boete voor het overtreden van de regels is €140,- . “Sterk overdreven en belachelijk”, vind iemand die er zijn honden in de hondenzwemplaats laat plonzen. “Pas zag ik iemand met een paard over het strand galopperen die onderweg een berg paardenvijgen liet vallen. Nergens wordt er iets gedaan tegen de ruiters die officieel niet in het Krimpenerhout mogen komen, maar wel regelmatig over paden galopperen en er liggen veel paardenhopen op de wandelpaden.”

hondenplas2
Foto: © J. Rietveld – Regio Online

Overlast ruiters

De overlast van ruiters in het natuurgebied is al lang een probleem. Ruiters die met hun paarden bij de hondenzwemplaats komen, waarop honden soms heftig kunnen reageren. Volgens de politie is de hondeneigenaar verantwoordelijk wanneer er een hond een paard zou opjagen en de ruiter daardoor ten val zou komen. “dat is natuurlijk waanzin” vindt een hondenbaas, “de ruiters overtreden de regels, je kunt niet verwachten dat elke hond met paarden kan om gaan, het is een losloop gebied voor honden, de ruiters moeten hier gewoon niet komen”. Maar er wordt ook geklaagd over de paardenvijgen die regelmatig op het hondenstrand liggen.
In verse paardenpoep zit veel ammoniak. Wanneer een kleine hond, of pup er snel zijn buik mee vol eet, kan deze acuut een ammoniakvergiftiging krijgen. Toch wordt er tegen ruiters niet opgetreden en de borden “verboden voor ruiters”, die vroeger over al stonden, worden niet terug geplaatst. “Zij worden gewoon gedoogt. Evenals de crossfietsers die soms wandelaars bijna van het pad afrijden.” Iemand die al eens informeerde bij de Groenalliantie zegt dat er al spraken was dat er weer bebording zou komen om duidelijkheid te geven. “Blijkbaar was het al lang de bedoeling dat deze bordjes er zouden komen”, verondersteld hij.

Ergernis over regels

Er is alom ergernis en verbazing over de nieuwe regels voor hondeneigenaren. Iedereen geeft aan dat een fatsoenlijke hondeneigenaar de hond niet in een kinderspeelplaats laat of op het strand waar mensen vertoeven. Er is volop lof over de nieuwe, verbeterde hondenzwemplaats. “Wat dat betreft hebben hondeneigenaren het hier getroffen, een fijn losloop gebied en een plas waar honden heerlijk kunnen zwemmen”, zegt iemand, terwijl ze een bal het water in gooit waar haar hond gretig achteraan gaat. “Maar de beperking langs de hondenzwemplaats is gewoon overdreven”.
Er zijn door de politie al heel wat waarschuwingen uitgedeeld. Zij wijzen er op dat overtredingen nu bekeurd gaan worden. “we moeten allemaal rekening houden met elkaar en geen honden naar het speeleiland laten gaan. Iedereen moet wennen aan de nieuwe bordjes en elkaar er op aanspreken als iemand een bordje over het hoofd ziet. Met vragen en/of opmerkingen kan men terecht bij staatsbosbeheer”

Een rondje over het speeleiland en strand geeft als resultaat: geen hondenpoep, wel een achterloos achter gelaten papieren zakdoekje en weg geworpen drinkpakje en wat vergeten harkjes. En kolen van verbrand hout, de stille getuigen van een kampvuur.

De regels op een rij

Om nog even duidelijkheid te geven over de regelgeving in het algemeen in het Krimpenerhout, heeft boswachter Willem Buis voor ons even de regels op een rijtje gezet:

Binnen de bebouwde kom moet een hond op de weg aangelijnd zijn (ook fietspad). Dit staat in de APV van de gemeente. Een gemeente kan gebieden aanwijzen binnen de bebouwde kom waar de honden wel los mogen lopen. De Krimpenerhout ligt buiten de bebouwde kom, en dus is de hoofdregel dat honden los mogen lopen, tenzij er aparte regels gemaakt zijn voor het betreffende gebied.

In het kort :
Honden dienen aangelijnd te zijn op de voetpaden en fietspaden rond de hele surfplas. Op het strand, ligweiden en speelgelegenheden voor kinderen zijn honden verboden. Loop je dus op een voetpad en ben je geen borden tegengekomen die anders bepalen dan mag de hond daar los lopen.

Bebording:
Vorige week is getracht de bebording rond de Surfplas helemaal op orde te maken maar dat is op 2 borden na nog niet gelukt. Ook langs het fietspad vanaf het Krilpad naar de golfbaan moeten honden aan de lijn, die borden worden zo snel mogelijk geplaatst.

Ruiters:
Voor ruiters geldt het volgende. Ruiters zijn bestuurders (ook als ze naast hun paard lopen). Zij moeten in principe het ruiterpad volgen en als dat er niet is de uiterste rechterzijde van de rijbaan. Zij mogen dus niet op een voetpad of fietspad lopen, wel in de berm. Hieruit kun je dus opmaken dat ruiters ook niet op het strand mogen komen. Daar staan geen borden die dat verbieden maar, maar een ruiter hoort dat te weten en er kan door een handhaver gewoon opgetreden worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio