10.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Operatie Steenbreek: Vergroening oplossing voor wateroverlast

Krimpen a/d IJssel – Quawonen, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de gemeente Krimpen aan den IJssel en ‘Operatie Steenbreek’ hebben de handen ineen geslagen in de strijd tegen wateroverlast. “Gewapend” met een kar vol planten, trokken zij gisteren de wijken in om dicht betegelde tuinen te voorzien van een stukje groen.

Jacqueline Veltman van Operatie Steenbreek benadrukt het belang van meer groen in de wijk: “Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun tuin te betegelen. Dit is niet alleen funest voor bijvoorbeeld de bijenpopulatie, ook zorgt het ervoor dat regenwater niet voldoende afgevoerd wordt in de grond. Bij hevige regenval wordt de afwatering via de riolering overbelast, wat resulteert in straten die blank komen te staan.”

Wateroverlast voorkomen

De hevige regenbuien in de afgelopen weken hebben door het hele land voor veel waterschade gezorgd. Een klein stukje grond kan al een hoop schelen. De aarde werkt als een spons en zuigt een groot deel van het water op. Hoe meer beplanting in plaats van bestrating, hoe minder kans op overstromingen.

Operatie Steenbreek

De werkgroep Steenbreek heeft de afgelopen weken “Greencards”  in brievenbussen van woningen in Krimpen aan den IJssel bezorgd. Bewoners die hun tuin bestraat hebben, werd zo de mogelijkheid gegeven om kosteloos een heester “te adopteren” of een keuze te maken tussen 3 andere soorten beplanting. Aangepast op de hoeveelheid zonlicht in de tuin. Wouter Klip, buurtbeheerder bij Quawonen en deelnemer van de werkgroep Steenbreek, vertelt: “Wij hebben bij zo’n 50 adressen een flyer afgeleverd. Ruim 20% van de aangeschreven bewoners heeft hier positief op gereageerd. Vandaag gaan we langs om een vierkante meter aan tegels te verwijderen en die te vervangen met beplanting. In ieder geval worden vandaag 11 tuinen een stukje groener gemaakt. Voor de zekerheid bellen we ook nog even aan bij de mensen die niet gereageerd hebben, om te kijken of zij alsnog interesse hebben om hun tuin te laten vergroenen. Het kost ze tenslotte niks en de hele buurt heeft er profijt van. Daarnaast oogt de straat door het groen ook gelijk een stuk gezelliger.”

Vergroening

Francisca Drijver is één van de bewoners die gebruik hebben gemaakt van de actie. En zij had geluk: Wethouder Marco Oosterwijk kwam persoonlijk een steentje bijdragen, of in dit geval wegdragen, aan het vergroenen van haar voortuin. De bewoonster kan vanwege een hernia geen tuin onderhouden en koos daarom ook voor gehele bestrating: “Maar ook dat blijft niet onderhoudsvrij. Het onkruid komt tussen de tegels door en ook dat moet tóch verwijderd worden.“  In haar voortuin werden onder andere 2 Blauwe bessen struiken geplaatst. En ze is er blij mee: “In de 17 jaar dat ik hier woon, heb ik één keer een echte overstroming meegemaakt, maar het gebeurt regelmatig dat de straat hier blank staat na een fikse regenbui. Ik vind het een goed initiatief. Natuurlijk moet ik door de beplanting extra onkruid wieden, maar dat moest sowieso wel. Ik hoop dat het bijdraagt om wateroverlast te voorkomen.”

Marco Oosterwijk

Marco Oosterwijk stroopte de mouwen op en verwijderde eigenhandig een aantal tegels uit haar tuin: “Naar verwachting zal er in juli een nieuw college worden gevormd. De SGP zal hier waarschijnlijk geen deel van uitmaken en dat betekent mijn vertrek als wethouder. Toch zal ik me tot die tijd actief blijven inzetten voor de bewoners van Krimpen aan den IJssel.” De populaire wethouder, die veruit de meeste voorkeursstemmen heeft gekregen bij de gemeentelijke verkiezingen, neemt met pijn in ’t hart afscheid van zijn functie als wethouder: “Maar ik wens het nieuwe bestuur het allerbeste. Ik ben tenslotte geen zuurpruim!” Wèl zal hij zich blijven inzetten in de gemeenteraad: “Ik heb een groot hart voor Krimpen aan den IJssel en haar inwoners en zal me blijven inzetten om een positieve bijdrage te leveren.” Dat enthousiasme en die inzet, liet hij gisteren dan ook duidelijk zien.

Hoogheemraadschap

Ook Dorenda Gerts, bestuurslid van het Hoogheemraadschap, was aanwezig en enthousiast over het initiatief: “Het is mooi te zien hoe de gemeente, het Hoogheemraadschap en Quawonen samenwerken en het burgerinitiatief Steenbreek steunen.” Zij hoopt dat die samenwerking zich zal uitbreiden in de toekomst: “Het is in ieders belang als de verschillende instanties niet alleen naast elkaar, maar ook met elkaar kunnen samenwerken, om de gemeenschap te verenigen en de betrokkenheid te vergoten.” Alle partijen hebben bijgedragen aan de kosten voor de actie. Uiteindelijk zijn gisteren 17 tuinen voorzien van een stukje groen.

Interesse?

Inwoners die alsnog gebruik willen maken van de mogelijkheid om bij te dragen aan het initiatief, zich willen aanmelden voor aankomende acties of tips willen over het vergroenen van hun tuin kunnen terecht op de website: www.steenbreekkrimpenaandenijssel.nl of bij www.quawonen.com/contact

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio