Raadslid Leefbaar Krimpen zwaar in de fout over inspreker

Jeffrey van der Elst - Leefbaar Krimpen © Regio online Fotograaf: Richard Luthart

Krimpen aan den IJssel – Net bijgekomen van de raadsvergadering van dinsdag 2 april jongstleden, bleek er in de raadsvergadering van 4 april opnieuw politieke ophef te zijn ontstaan. Dit keer was een raadslid van Leefbaar Krimpen de gebeten hond, die het college schriftelijk vragen had gesteld over een inspreker bij de raadsvergadering over de burgemeester.

Bert-Jan Ruissen boos over vragen aan college

In het vragen halfuurtje kreeg Bert-Jan Ruissen van de SGP het woord. Hij liet weten dat over de inspreker, zoon van een SGP raadslid, schriftelijke vragen aan het college waren gesteld. De inleiding en vragen van het raadslid van Leefbaar Krimpen gingen over de uitspraken van inspreker over de regenbooggemeente. Inspreker stelde dat Krimpen geen regenbooggemeente hoort te zijn, maar eenkleurig, zonder verschil. Ruissen was echt boos dat een raadslid schriftelijke vragen aan het college hierover stelde.

Burgemeester Vroom geeft les in democratie

Burgemeester Vroom liet duidelijk blijken dat dit incident een aantasting van de basis van de democratie is, omdat een inspreker, binnen het betamelijke, zich ongeremd moet voelen alles te mogen zeggen tegen de raad en burgemeester. Ook moet een inspreker er op kunnen vertrouwen gehoord te worden, zonder verantwoording aan diezelfde raad af te moeten leggen. Het raadslid van Leefbaar Krimpen heeft dat vertrouwen geschonden. “Wij mogen ons op geen enkele manier bemoeien met de inhoud van het inspreekrecht”, zo liet Vroom ook aan andere partijen in niet mis te verstane bewoordingen weten.

Inleiding intrekken niet genoeg

Op verzoek van de SGP trok Barkey de inleiding bij zijn vragen in, maar wilde de vragen als dusdanig laten staan. Ook daar maakte burgemeester Vroom politiek gehakt van. “De inhoud is voor en van de spreker en daarover dient geen politieke verantwoording te worden afgelegd. Dit schaad het vertrouwen in de democratie”, zo besloot Vroom.

Van der Elst betuigt spijt en trekt zelf rode kaart

Fractievoorzitter van Leefbaar Krimpen, Jeffrey van der Elst, ging door het stof en betuigde na het toehoren van alle argumenten spijt aan SGP, raad en inspreker over deze misser en trok de rode kaart voor zichzelf. Wat dat in de praktijk voor gevolgen zal hebben is vooralsnog onduidelijk, maar Leefbaar Krimpen zit wel met een probleem. Van der Elst was overigens wederom niet bereikbaar voor commentaar.

VVD wel erg makkelijk door de bocht

Sharon Tollenaar liet weten in de woorden van de inspreker over de regenbooggemeente geen enkele verbintenis te hebben gehoord met afkeer tegen de LHBTI-gemeenschap. Burgemeester Vroom wees ook haar op het feit dat haar opmerking over de inhoud ging, dus niet terzake doende was. De VVD, die dinsdag niet de motie van Treurnis ondersteunde tegen burgemeester Vroom, deed nu opeens wel heel naïef naar mening van deze redacteur.

1 reactie

  1. Dit bedoel ik nu …. de Burgemeester geeft les ….. een aantasting van de basis van de democratie ….. dacht hij daar weken geleden ook zo over?

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam