9.9 C
De Bilt

Anthon Timm blijft wethouder – ‘for the time being’

Krimpen aan den IJssel – Afgelopen donderdag, 28 mei, was de digitale raadsvergadering in Krimpen aan den IJssel te vinden. Hoewel ik persoonlijk verwacht had dat het heel rommelig zou verlopen, moet ik toegeven dat dit achteraf wel meeviel, mede door de rust die burgemeester Vroom uitstraalde. Heikel punt voor de raadsvergadering was de raadsinformatiebrief waarin Anthon Timm (VVD) getekend had om met het huidige college door te gaan gezien de crisis, maar de fractievoorzitter Sharon Tollenaar inmiddels een nieuwe coalitie had gevormd met 5 andere partijen.

Digitaal vergaderen

In het begin was het wat wennen met het schakelen tussen schermen en stemmen van politici. Minnema van het CDA had duidelijk wat technische problemen met zijn geluid en riep op om de vergadering te staken. Daar werd echter geen gehoor aan gegeven. Soms was er een beeldverbinding met geluid en soms alleen geluid met de initialen van het raadslid op het scherm. Al met al werd het toch een lange vergadering van 3,5 uur en was het goed te volgen.

Insprekers

Er waren voor de raadsvergadering twee insprekers, die via een goede verbinding hun inbreng konden doen. Zowel Leon Houtzager alsook Nica Bol, wezen de raad op het belang van het regenboogakkoord en het hijsen van de regenboogvlag op 17 mei en 11 oktober ieder jaar. Houtzager liet weten dat die vlag niet voor hem of een groepering gehesen moest worden. “Ik ben geen groepering. Ik ben gewoon een persoon die onderdeel is van deze maatschappij en toevallig homo. Het gaat erom dat u als gemeente een statement wilt afgeven waarbij discriminatie en haat richting LHBTI-ers door uw gemeente niet wordt getolereerd”, was de belangrijkste strekking van zijn boodschap. “En dan dient u als één van de 160 regenbooggemeenten, niet de enige uitzondering te vormen.”

Moties over vlag met week verschoven

Nica Bol wees de raad ook nog eens op het belang van de vlag voor jongeren en het signaal wat hiermee wordt afgegeven. “Zo kan iedereen opgroeien en uit de kast komen in een omgeving die veilig voelt”, was de kern van haar boodschap. Over het hijsen van de regenboogvlag waren overigens twee moties ingediend. De eerste motie is van D66 om de regenboogvlag op 17 mei en 11 oktober op te nemen in het vlagprotocol van de gemeente en deze op die dagen altijd te hijsen. De tweede motie van VVD, PvdA en Krimpens Belang zegt ongeveer hetzelfde, behalve als één van die dagen op een zondag valt.

Anthon Timm overtuigt niet

Wethouder Timm (VVD) werd door diverse partijen stevig ondervraagd over de raadsinformatiebrief (RIB), waarin hij met de andere collegeleden aangeeft met het huidige college verder te gaan, om vanwege de crisis de nodige beslissingen te kunnen nemen. Zijn fractievoorzitter, Sharon Tollenaar wilde persé hiervan af en vormde met 5 andere partijen een nieuwe coalitie. Timm gaf aan dat hij heeft gekozen om als bestuurder een taak te vervullen voor de burgers van Krimpen en dat zijn belofte in de RIB ‘for the time being’ was, oftewel zolang als het duurt.

Duaal systeem als ‘redding’

Larry Köster van D66 speelde direct in op die herhaaldelijke ‘for the time being’ opmerkingen van Timm. “Niets tijdelijk. U heeft aangegeven het huidige college blijvend te steunen. Dat rijmt niet met wat u nu zegt”, aldus Köster. Hierop liet Timm weten bestuurder te willen zijn in ‘een’ college, welke dat ook is. Fractievoorzitter Tollenaar (VVD) wees ook op het duale systeem in Nederland, waarbij de fractie afwijkend mag denken van de eigen wethouder. “En dat is een groot recht in de Nederlandse democratie”, zo betoogde zij.

Alleen VVD blijft in pluche

Hoewel de VVD van Timm als onderdeel van de vorige coalitie natuurlijk mede verantwoordelijk is, is zij nu wel de enige partij uit die coalitie die ook in de nieuwe is terug te vinden. Op sociale media en in de wandelgangen wordt dit eigenlijk wel als een geniepige coup gezien van Timm en de VVD-fractie, waar anderen juist blij zijn dat de drie christelijke partijen allemaal weer onderdeel zullen vormen van de nieuwe coalitie.

Gescheld op einde vergadering

Burgemeester Vroom had de raadsvergadering afgesloten, nadat hij had aangegeven dat de niet behandelde punten op donderdag 4 juni besproken zullen worden en dat daarbij de inbreng van de insprekers niet mag vergeten worden. Bij het afsluiten van de verbindingen, was blijkbaar bij iemand de microfoon nog niet dicht, want een mannenstem riep vanaf de achtergrond duidelijk hoorbaar ‘teringlijer’. Uiteraard wordt nog uitgezocht wie dat was, maar zover te horen niet één van de deelnemende raadsleden. Wordt wellicht vervolgd dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio