Carbidschieten: een echte BOCK heeft ballen!

Tytsjerksteradiel – Bewust Oplettende Carbid-knallers krijgen van de gemeente Tytsjerksteradiel gratis BOCK-ballen. Zo vraagt de gemeente aandacht voor veilig carbidschieten tijdens de jaarwisseling. Carbidploeg Múnein ontving vandaag één van de ballen uit handen van Burgemeester Jeroen Gebben.

Carbidschieten neemt nog steeds toe

Het aantal carbidknallers neemt nog ieder jaar toe. “It sjitten mei Karbid is in moaie tradysje dy’t soarget foar in protte gesellichheid tidens de jierwiksel zo zegt burgemeester Gebben. “Dy tradysje woll wy graach behâlde. Mar der barre noch te faak ûngemakken. As der mei karbid sketten wurdt, is it dus hiel wichtich dat it feilich dien wurdt.”

Een echte BOCK schiet met ballen

Ongevallen ontstaan vaak door onwetendheid of het nemen van onnodige risico’s. De Bewust Oplettende Carbid Knaller (BOCK) zorgt voor een goede voorbereiding, degelijk materiaal én heeft dus ballen. Veel ongelukken gebeuren namelijk door het schieten met een deksel. Door de deksel te vervangen voor een plastic bal blijft de knal hetzelfde, maar is er minder kans op ongelukken.

De voordelen op een rijtje 

  1. Bij het plaatsen van een bal komen geen vonken vrij die voor een vroegtijdige ontsteking kunnen zorgen.
  2. Door een bal te gebruiken kan de druk makkelijker weg. Daardoor is er minder kans is op het exploderen van de melkbus.
  3. De impact van een weggeschoten bal op een lichaam, is vele malen minder groot dan die van een deksel.
  4. Een bal past altijd en sluit de melkbus naadloos af. Daardoor kan het gas niet ontsnappen. 
  5. Een bal is eenvoudig aan te schaffen en goedkoop.

De BOCK-campagne is een samenwerking tussen het brandwondencentrum, Veiligheidsregio’s, de Brandwonden Stichting, diverse belangenverenigingen en een groot aantal gemeentes. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.wieisdebock.nl. Ook de gemeente Achtkarspelen deelt BOCK-ballen uit in de gemeente.

—————————————————————————————————

Onderschrift foto
Om aandacht te vragen voor het veilig schieten van carbid overhandigde burgemeester Gebben vandaag een BOCK-bal aan Klaas Rijpma, voorzitter van de carbidploeg in Munein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Druk zomers Pinksterweekend in Krimpen aan de Lek

Krimpen aan de Lek - In het Pinksterweekend genoten veel mensen van het mooie weer. Men genoot op de fiets, ging...

Amerikaanse ambassadeur opent Vliegeniersmuseum

Gorinchem - Maandag 1 juni om 12.00 uur heeft de Amerikaanse Ambassadeur, Pete Hoekstra met zijn echtgenote het seizoen van het...

Lemster Dickens Festijn 2020 in de ijskast

Lemmer - Ondanks dat het Lemster Dickens Festijn pas in december gepland staat, heeft de organisatie de conclusie getrokken dat het...

Doe mee met de Zomerse Sportinstuif van Jibb+

Zin in een sportieve start van jouw zomervakantie? Schrijf je dan in voor de Jibb+ Zomerse Sportinstuif. In de eerste week van...

0800-1202, landelijk nummer voor testafspraak coronavirus

Vanaf 1 juni 08.00 uur kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202...