11.9 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Gemeente Ooststellingwerf en Omrin met inwoners in gesprek over afvalscheiding

Gemeente Ooststellingwerf en Omrin gaan op 3 en 8 maart in gesprek met inwoners over het slim scheiden van afval. Vanaf 2019 betaalt een inwoner van  de gemeente Ooststellingwerf voor de Sortibak (grijze bak) per kilo. Met reden, want hoe beter het afval wordt gescheiden, hoe minder afval er terecht komt in de Sortibak. En hoe lager de rekening.

Waardevolle grondstoffen

Afval is grondstof! Veel afval kan inmiddels verwerkt worden tot waardevolle grondstoffen. Van oud papier wordt nieuw papier gemaakt, van oud glas nieuw glas. En groente-, fruit- en tuinafval wordt omgezet in vruchtbare compost. Deze afvalsoorten kunnen alleen grondstof worden als ze niet met andere afvalsoorten worden vermengd.

Dit geldt niet voor plastic. Plastic kan gewoon in de Sortibak en toch verwerkt worden tot waardevolle grondstof. Hoe? Het plastic wordt nagescheiden door Omrin in een speciale installatie in Heerenveen. Eenvoudig voor   inwoners, want er zijn veel verschillende soorten plastic. Denk maar eens aan flessen, flacons, plastic verpakkingen en zakjes. Nascheiden is in de praktijk efficiënter dan scheiden aan de bron en levert meer grondstoffen op.

Kortom, hoe beter het afval wordt gescheiden, hoe minder er terecht komt in de Sortibak. Dit scheelt in de portemonnee. Wethouder Henk van de Boer gaat samen met medewerkers van de gemeente en Omrin in gesprek over het scheiden van afval. “Ik hoor het graag als er ideeën zijn voor het beter scheiden van afval. Want afval scheiden doen we in Ooststellingwerf samen.”

Scheiden is recyclen

Scheiden is recyclen. Ooststellingwerf is al goed bezig. Er zit al steeds minder gft-afval in de Sortibak. Begin 2017 is het Biobakje, gemaakt van 100% gerecycled kunststof uit Fries huishoudelijk afval, uitgedeeld om groen keukenafval te scheiden. , want  het kan nog beter. Gemiddeld zit er nog steeds 35% gft-afval in de Sortibak. Dit is zwaar afval. Terwijl het ledigen van een Biobak maar 1 euro kost. Ook voor andere afvalstromen kan het nog beter. Daarom organiseren we de gesprekken: wat hebben inwoners nodig om hun afval beter te scheiden? En wat voor goede ideeën zijn er?

Kijkje in de weegauto

Naast het gesprek met de wethouder en specialisten van de gemeente en Omrin kan de bezoeker ook een kijkje nemen in de weegauto van Omrin. Hoe werkt het nu precies, dat ledigen en wegen van containers? En kunnen kinderen het afvalspel doen. In welke bak moet het pak melk? Want jong geleerd, is oud gedaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio