Oeverzwaluwhuis wacht in Sneek op eerste bewoners

oeverzwaluwhuis
Leerlingen van De Diken bij het zwaluwhuis aan het water van Houkepoort, met Ype van der Werf (rechts) en Johannes Fokkens (tweede van rechts) van de Vogelbeschermingswacht Sneek en docent Bram Twijnstra (tweede van links).

Sneek – Sinds 26 mei heeft Sneek een heus oeverzwaluwhuis. Het huis, met 68 nestruimtes, staat in de nieuwbouwwijk Houkepoort en werd vanmorgen in gebruik genomen.

Het huis is gemaakt door 25 leerlingen van de leergang bouwkunde van praktijkschool De Diken, onder leiding van docent Bram Twijnstra. “Een behoorlijke klus, want we moesten snel. Maar tegelijkertijd heel leuk en leerzaam om te doen”, vertelt hij.

Dat het voor de leerlingen een race tegen de klok was, heeft vooral te maken met de oeverzwaluwen zelf. “Zo rond deze tijd komen ze terug uit Afrika, waar ze overwinteren”, zegt Ype van der Werf van de Vogelbeschermingswacht Sneek die het initiatief nam voor het huis.

Het huis is het alternatief voor de kleioevers, waarin de zwaluwen hun nesten bouwden. Door de nieuwbouwwijk zijn deze oevers verdwenen en moeten de vogels op zoek naar andere geschikte broedplaatsen. “Nu maar hopen dat het huis hen bevalt”, zegt Van der Werf.

Het voordeel van een zwaluwhuis – vergeleken met de gebruikelijke zwaluwwand – is dat er minder onderhoud nodig is. Een wand moet ieder jaar worden afgeplagd, en de nesten moeten gevuld met leem. “In een huis zijn de nesten beter toegankelijk en daardoor goed te gebruiken voor natuureducatie”, legt Van der Werf uit. “Ons plan is om volgend jaar een camera te plaatsen, zodat we broedactiviteiten via de computer kunnen volgen. Maar nu eerst even afwachten of het huis in de smaak valt.”

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam