Voorwaarden carbidschieten in De Fryske Marren gewijzigd

Carbidschieten
Door Jjdez - Eigen werk, CC BY-SA 3.0,

De Fryske Marren – Burgemeester Fred Veenstra heeft op dinsdag 24 juli 2018 gewijzigde voorwaarden voor het carbidschieten in gemeente De Fryske Marren vastgesteld. De meest ingrijpende wijziging is dat, vanaf de komende jaarwisseling, carbidschieten alleen is toegestaan met een melkbus van maximaal 40 liter. “Door aangepaste regels kunnen we de traditie in standhouden en tegelijkertijd ook de veiligheidsrisico’s en overlast beperken”, aldus Fred Veenstra.

Gewijzigde voorwaarden

Carbidschieten is vanaf de jaarwisseling 2018/2019 alleen nog toegestaan met een melkbus van maximaal 40 liter. Daarnaast wijst de gemeente alleen locaties aan die buiten de bebouwde kom liggen, met een minimale afstand van 75 meter tot bebouwing.

Aanvragen voor 1 november

Iedereen die een vergunning voor carbidschieten wil aanvragen, moet dit voortaan voor 1 november doen.

Traditie blijft en veiligheidsrisico’s verkleind

“Ik vind het belangrijk dat deze traditie in onze gemeente in stand gehouden kan worden. Tegelijkertijd zien we ook landelijk de discussie ontstaan over het gebruik van vuurwerk, omdat er nog altijd te veel slachtoffers vallen tijdens de jaarwisseling. De veiligheid van de carbidploegen, de toeschouwers en alle andere inwoners staat voorop. Om de veiligheidsrisico’s te verkleinen hebben we de voorwaarden voor carbidschieten moeten aanpassen”, aldus Veenstra.

Uit evaluatie van afgelopen jaarwisseling is gebleken dat De Fryske Marren ruimhartig is wat betreft de gestelde voorwaarden aan carbidschieten. In buurgemeenten is het gebruik van grote kanonnen al langer niet meer toegestaan. Daarnaast hebben ouderen en dieren last van de harde knallen.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam