Kennisuitwisseling BES-eilanden bij gemeente Leiden en DZB

Leiden – Maandagochtend ontving wethouder Yvonne van Delft (Werk en Inkomen) Edsel Cecilia, gedeputeerde Openbaar Lichaam Bonaire en Silvana Serfilia, directeur Samenleving en Zorg Openbaar Lichaam Bonaire op het stadhuis van Leiden. Acht medewerkers uit de overzeese bijzondere gemeenten van Nederland, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden), volgen sinds gisteren een stageprogramma bij de afdeling Werk en Inkomen en de Stadsbank van de gemeente Leiden en DZB Leiden. Doel is kennisuitwisseling over arbeidsbemiddeling en re-integratie.

Twinningproject BES-gemeenten

Sinds mei 2017 heeft de gemeente Leiden een twinningproject met de overzeese bijzondere gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. De twinning is tot stand gekomen met medewerking van het ministerie van SZW. Zij zochten destijds een gemeente die de BES-eilanden zou kunnen ondersteunen bij de professionalisering van de arbeidsbemiddeling. De gemeente Leiden heeft in het kader van een twinning drie collega’s uitgeleend aan de BES-eilanden.

Hulp op gebied arbeidsbemiddeling

Wethouder Yvonne van Delft: “Het hebben van een baan is voor veel mensen de beste manier om zelfstandig te kunnen zijn en om mee te doen in de samenleving. In Leiden hebben we veel ervaring met het helpen van mensen uit de bijstand. Stap voor stap gaan we persoonlijk met mensen aan de slag om uit te komen bij een baan. Ik vind het heel bijzonder dat we deze kennis ook met de collega’s van Bonaire, Saba en Sint-Eustatius kunnen delen. Wij zijn heel trots dat we de komende drie weken een groep professionals een kijkje in onze keuken mogen geven en natuurlijk leren we zelf ook weer van hun ervaringen.”

Resultaten

Het programma ‘versterking van de arbeidsbemiddeling’ draait inmiddels op volle toeren. Een professionele arbeidsbemiddeling kan de kans op werk voor lokale werkzoekenden aanzienlijk vergroten. Leiden ondersteunt de openbare lichamen om de arbeidsbemiddelingstaak verder te professionaliseren. Het is daarbij natuurlijk belangrijk dat de kennis en ervaring duurzaam wordt geborgd.

Plaatsingen arbeidsmarkt gestegen

Edsel Cecilia, gedeputeerde Openbaar Lichaam Bonaire: “Door de twinning met Leiden is het aantal plaatsingen van werkzoekenden op de arbeidsmarkt aanzienlijk gestegen. Een fantastisch resultaat waar we erg trots op zijn!” Afgelopen jaar is er een nieuwe intakemethodiek ingevoerd en is er specifieke aandacht voor de doelgroep arbeidsbeperkten.

Leerwerktrajecten

Een voorbeeld daarvan is het nieuwe leerwerktraject dat opgezet is voor mensen met een arbeidsbeperking bij Mangasina di Rei, een soort openluchtmuseum op Bonaire. Er wordt beter samengewerkt tussen verschillende stakeholders op het gebied van onderwijs, werk en inkomen. De workshops solliciteren en presenteren, die in Leiden bij DZB zijn ontwikkeld, zijn aangepast op de lokale Caribische situatie en er is een start gemaakt met werkgeversbenadering. Verder worden komende tijd de plannen voor een ‘plenchi di trabou’, een werkplein, verder uitgewerkt.

Kennisuitwisseling BES-eilanden

De acht deelnemers aan de stage zijn professionals van de openbare lichamen (unit arbeid) en de unit SZW (team onderstand). Ook de directie Maatschappij en Welzijn en bestuur Openbaar Lichaam St. Eustatius is enthousiast over de samenwerking: “Een van de belangrijke onderdelen van de twinning is de uitwisselingsstage bij de gemeente Leiden en DZB. Onze medewerkers kunnen in Leiden kennis, ervaring en inspiratie opdoen op het gebied van arbeidsbemiddeling. Begin oktober krijgen we op Sint- Eustatius ook een arbeidsbemiddelaar uit Leiden die ons komt ondersteunen; daar zijn we blij mee. Bovendien kunnen de Leidse medewerkers weer leren van onze ervaringen.”

Stageprogramma

Het stageprogramma duurt drie weken en bestaat onder andere uit jobtrainingen en workshops over werkgeversbenadering, werken met een beperking en schuldhulpverlening. Daarnaast bezoeken de professionals een aantal leerwerktrajecten, zoals de ecotuin en de Stal, en nemen ze een kijkje in de sociale werkvoorziening. Ook wordt een bezoek gebracht aan werkgevers waar mensen met een beperking gedetacheerd zijn en gaan ze voor een werkbezoek naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

In Olst-Wijhe stroomt de liefde voor lokale ondernemers

Olst-Wijhe - ‘Hier stroomt de liefde’. Met die mooie woorden lanceert de gemeente Olst-Wijhe deze week een bijzondere campagne. Het doel? Aandacht...

Kolhorn heeft cortenstalen strijkmolen langs Molenkolk

Kolhorn - Een cortenstalen molentje is langs de Molenkolk in Kolhorn geplaatst. Hier heeft ooit één van de strijkmolens van Schagerkogge...

Persleiding door dijk in Krimpen geboord

Krimpen aan den IJssel - Een persleiding van ruim een halve meter diameter is met een enorme boor door de dijk...

Voetafdruk van één van de eerste Heilooërs ontdekt

Heiloo - In Zuiderloo wordt sinds begin april archeologisch onderzoek gedaan. Op dinsdag 19 mei is door archeologen van Archol een...

Voorstel opheffing deel Maarssenbroekseslag Stichtse Vecht

Stichtse Vecht - Het college van B&W heeft ingestemd met het voorstel aan de gemeenteraad om de Maarssenbroekseslag tussen de Floraweg...