Leids sportakkoord brengt meer Leidenaren in beweging

Leiden – Meer Leidenaren een leven lang laten genieten van sport en bewegen. Dit is het hoofddoel van het sportakkoord Leiden. Sportverenigingen, andere sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke organisaties, onderwijs, bedrijven en gemeente bundelen samen de krachten om dit doel te bereiken.

Sportakkoord

In het Leids sportakkoord, dat een vertaling is van het Nationaal Sportakkoord, staan vier ambities centraal: 1. Sport en bewegen voor iedereen; 2. Vitale sportaanbieders; 3. Duurzame sportinfrastructuur; 4. Topsport die inspireert.
Wethouder Paul Dirkse (Sport): “Een gezonde leefstijl en voldoende sporten en bewegen zijn in deze tijden van corona relevanter dan ooit. In die zin kon dit akkoord niet op een geschikter moment komen. Met deze vier ambities worden de krachten gebundeld, dat is in mijn ogen zeer waardevol. Ik nodig iedereen uit zijn of haar bijdrage te leveren aan de uitvoering ervan. Samen houden we de stad in beweging!”

Co-productie

Het sportakkoord is een co-productie van sportverenigingen, maatschappelijke organisaties, onderwijs, bedrijfsleven en gemeente, onder begeleiding van sportformateur Mijke Sluis. Zij gaat, met alle betrokkenen, ook de komende tijd een impuls geven aan de uitvoering van het sportakkoord.

Sportformateur

Mijke Sluis, sportformateur: “Ik ben, ondanks de beperking door de corona-crisis, enorm trots op het resultaat dat we met elkaar hebben neergezet en dat het ons gelukt is met gezamenlijke energie ambities en zoveel mogelijk concrete acties op papier te krijgen. Nu begint eigenlijk het leukste deel: opzetten en uitvoeren van de acties uit het Sportakkoord. Dat gaan we doen met de huidige betrokken partijen maar ook andere partijen uit de stad die nog niet aangehaakt zijn, zijn van harte welkom om zich aan te sluiten!”

Een aantal concrete acties

  • Het stimuleren van sportverenigingen en andere sport- en beweegaanbieders om meer met elkaar samen te werken via bijvoorbeeld gastlidmaatschappen om de jeugd veelzijdiger te gaan trainen, jeugd te behouden en wellicht ook nieuwe talenten te ontdekken.
  • Het inventariseren van de mogelijkheid een uitleenbank van sporthulpmiddelen voor minder validen te realiseren.
  • Doorgaan met succesvolle bestaande projecten en kansrijke nieuwe projecten gericht op het in beweging brengen van kwetsbare inwoners met een afstand tot sport en bewegen.
  • Het organiseren van een gezondheidsmarkt per wijk.
  • Het vergroten van het beweegaanbod voor de jeugd in de openbare ruimte (pleintjes in de wijk) via de inzet van onder andere buurtsportcoaches en jeugd- en jongerenmakelaars.
  • Duurzaamheidsscans maken van alle relevante eigen sportaccommodaties om hiermee inzicht te krijgen in de energielabels.
  • Sportverenigingen en gemeente gaan samen aan de slag om mogelijkheden te bekijken hoe sportaccommodaties breder maatschappelijk benut kunnen worden.
  • Vaker en gericht inzetten van (oud)topsporters en talenten om verschillende doelgroepen in Leiden te inspireren en enthousiasmeren voor sport en bewegen.
  • Stimuleren van kennisontwikkeling en -overdracht op sporttechnisch gebied en talentontwikkeling tussen sportverenigingen en andere sport- en beweegaanbieders.

Uitvoeringsbudget

Voor de uitvoering van het sportakkoord is een uitvoeringsbudget van 180.000,- euro voor de komende drie jaar van het ministerie van VWS beschikbaar. Verschillende commerciële partijen, waaronder Rabobank en Zorg en Zekerheid Leiden, willen zich ook graag verbinden aan het Leids sportakkoord waardoor er nog meer mogelijkheden ontstaan voor het uitvoeren van de acties uit het sportakkoord.

Aanmelden

Mocht u zich ook willen verbinden: op www.sportstadleiden.nl vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden. Het sportakkoord en de daarbij beschikbaar gestelde middelen zijn bedoeld om letterlijk en figuurlijk een beweging op gang te brengen. Zo snel mogelijk en op een passend moment vindt ‘De Tweede Helft’ plaats, waarin alle partijen gezamenlijk aan de slag gaan om de acties te verwezenlijken. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan de uitvoering van het sportakkoord is welkom. Meer informatie is te vinden op www.sportstadleiden.nl

Laatste Nieuws

Samen scheiden of samen blijven?

Gemert-Bakel - Als het in je relatie niet lekker loopt, als je overweegt om te scheiden of zelfs al op dat...

Dorpsteam Sint Anthonis in vakantieperiode

Sint Anthonis - Voor al uw vragen en problemen op het gebied van ondersteuning en zorg kunt u bij het Dorpsteam...

Digitaal snelloket culturele initiatieven groot succes

Kampen - In mei heeft de gemeente een digitaal snelloket geopend voor culturele initiatieven in coronatijd. Het was bedoeld voor kunst-...

Versterken recreatie en toerisme Land van Maas en Waal

Vanuit West Maas en Waal zijn recent diverse initiatieven gestart om recreatie in het Land van Maas en Waal te versterken....

Nachthoreca Hengelo: alleen vóór 04.00 uur nog naar binnen

Hengelo - Met onmiddellijke ingang mogen bezoekers van de Hengelose nachthoreca alleen nog voor 04.00 uur binnen gelaten worden. Dat was voorheen...

Subsidie 18 creatieve ideeën Anderhalvemeter-steunfonds

Nijmegen - Van 24 juni tot en met 19 juli konden ondernemers in de binnenstad en ondernemers in de horeca, cultuur en...

Poll – Wissen Facebook en Instagram de geschiedenis?

Hoever kan de macht een groot bedrijf als Facebook gaan? Het begint hele enge vormen aan te nemen. Het is niet...

Seniorenbingo georganiseerd door Kinderraad

Alphen aan den Rijn - De Alphense kinderraad organiseert deze zomer twee keer een speciale seniorenbingo in Soos aan den Rijn...

Coronaclusters in Krimpenerwaard en Gouda

Krimpenerwaard/Gouda - In de week van 3 tot en met 9 augustus zijn er 4014 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands...

2 woningen gesloten wegens hennepkwekerijen

Amsterdam - Op maandag 10 augustus is op last van burgemeester Halsema een woning aan de Van Abbestraat en een woning...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here