Start bouw bruggen Singelpark in september

Plattegrond Singelparkbruggen. Hier staan alleen de bruggen met een naam op, dus vijf van de zes. De (kleine) brug tussen het Ankerpark en de Binnenoostsingel staat er niet op. - Beeldmateriaal: gemeente Leiden
Leiden – Het Singelpark wordt steeds mooier en zichtbaarder! In september starten de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de Singelparkbruggen. Door de aanleg van zes voetgangersbruggen ontstaat een logische, aaneengesloten wandelroute door het Singelpark. De bouw begint na de zomer.

Planning

Ter voorbereiding op de bouw van de bruggen, wordt de kademuur bij de Groenhazengracht in de maanden september tot en met december vernieuwd en wordt er grondwerk in het Ankerpark uitgevoerd. De bruggen worden in twee periodes gebouwd.
Van november ’18 tot en met februari ’19:
o  De Aeldisbrug. (Groenhazengracht, tussen Rembrandtpark en Arsenaalplein)
o  De Wisenniabrug (Oude Herengracht, tussen Huigpark en Blekerspark)
o  De Hapynionbrug (Nieuwe Rijn, tussen Kaarsenmakersstraat en Utrechtse Veer)
Van januari tot en met mei ’19:
o  De Loviumbrug (Oude Rijn, tussen de Zijlpoort en Ankerpark)
o  De brug tussen het Ankerpark en de Binnenoostsingel
o  De Helarbrug, (tussen het Ankerpark en het terrein van de Meelfabriek)
De bouw van deze brug is nog niet zeker. Er komt meer duidelijkheid over de Helarbrug in het traject rond het nieuwe ontwerp voor het Ankerpark.

Bruggen voor 2019 klaar

Alle bruggen zijn voor de zomer van 2019 klaar. Vanaf dat moment heeft het Singelpark een aaneengesloten Singelparkroute van zes kilometer. De bruggen verbinden de verschillende parkdelen en versterken de identiteit, uitstraling en herkenbaarheid van het Singelpark. De bijzondere bruggen voegen iets unieks toe aan de Leidse binnenstad. De namen van de bruggen zijn de uitkomst van een namenwedstrijd, waaraan iedereen kon meedoen. De wedstrijd werd georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Singelpark.

Bouw bruggen

De Singelparkbruggen zijn ontworpen door het Belgische Architectenbureau NEY & Partners. Aannemer Dura Vermeer heeft de ontwerpen samen met de gemeente Leiden verder uitgewerkt. De bruggen worden in België gemaakt.
De bouw van de bruggen begint met het verplaatsen van kabels en leidingen en het plaatsen van funderingen. Nadat de fundering van een brug klaar is, wordt de stalen bovenbouw van de brug in complete delen ingehesen. Dit zijn spectaculaire werkzaamheden die met zorg uitgevoerd worden. Daarna worden de bruggen verder afgewerkt en in gebruik genomen.

Samenwerking

De bouw van de Singelparkbruggen is een samenwerking tussen verschillende partijen. Provincie Zuid Holland en Holland Rijnland zijn partner en medefinancierder van het Singelpark en de bruggen. De Stichting Vrienden van het Singelpark was onder andere betrokken bij de selectie van de architect van de bruggen en werkte samen met de gemeente in het participatietraject voor het Singelpark, waarin direct belanghebbenden en omwonenden zijn betrokken.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam