Home Regio Maastricht European Federation of Saint James Way ontdekt Zuid-Limburg

European Federation of Saint James Way ontdekt Zuid-Limburg

Sinds 2018 mag VVV Zuid-Limburg zich partner noemen van de European Federation of Saint James Way. Deze organisatie verenigt de verschillende landen en regio’s in Europa waar de Camino de Santiago – de oudste culturele route door Euorpa – doorheen loopt. Met als doel om kennis uit te wisselen en acties gezamenlijk uit te voeren.

Tweedaags programma Saint James Way

Deze week liet VVV Zuid-Limburg de afgevaardigden, afkomstig uit Frankrijk, België, Spanje, Portugal, Italië, Polen en Litouwen, met een tweedaags programma voor het eerst kennismaken met het religieus toerisme in Zuid-Limburg en de Euregio.

Programma

Naast het officiële gedeelte, bestaande uit een technisch overleg met best practices en toespraken van verschillende gemeenten en deskundigen op dit vlak, werd het gezelschap meegenomen op een religieuze ontdekkingsreis.

Ondergronds Valkenburg

De afgevaardigden bezochten o.a. het ondergrondse Valkenburg waar ze ondergedompeld werden in het religieuze verleden van de regio. Ook bijzonder cultureel erfgoed zoals Château St. Gerlach met de St. Gerlachus kerk als pelgrimsoord, Abdij Rolduc (het grootste abdijcomplex van de Benelux), de historische binnenstad van Sittard, de Sint Servaas Basiliek in Maastricht en de Basiliek van Meerssen werden bezocht.

Saint James Way

Het Duitse Saint James Way gezelschap nam de delegatie mee naar Aken en liet ze daar kennis maken met het religieuze erfgoed in Aken. Zo werden o.a. de St. Jacobs kerk en de Dom van Aken bezocht. Het tweedaagse bezoek werd afgesloten met het overhandigen van een ‘plaquette’ aan burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren in de Basiliek van Susteren.

Zuid-Limburg: bezinnen en pelgrimeren

De afgevaardigden waren erg te spreken over de wijze waarop VVV Zuid-Limburg haar religieus verleden en erfgoed vermarkt. VVV Zuid-Limburg ziet het als haar taak om deze regio op de kaart te zetten als dé destinatie voor bezinning en pelgrimeren in Nederland en de Euregio. In de zomerperiode is meer over dit onderwerp te zien in het programma ‘Mijn Pelgrimspad’ van KRO NCRV.

Meer informatie over het Jacobspad en pelgrimeren in Zuid-Limburg vindt u hier of kijk op de website van de European Federation of Saint James Way voor meer informatie over deze organisatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Uitbreiding TOGS-regeling voor ondernemers in de non-food

Nederland - Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming...

Kerkelaan Heiloo tijdelijk open voor landbouwverkeer

Heiloo - De N242 is vanaf maandag 30 maart toegankelijk voor al het verkeer. Landbouwverkeer mag dan geen gebruik...

Actie Westfries museum: Voor welke held knip jij een duif?

Nederland - Het zijn moeilijke tijden, maar er gebeuren gelukkig ook hartverwarmende dingen. Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt, zijn...

Schaapskudde, nieuwe tijdelijke ‘bewoners’ landgoed Paleis Soestdijk

Baarn - Met ingang van woensdag 25 maart begraast de Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug uit Soest het landgoed van Paleis Soestdijk. De...

De berenjacht voor kinderen, doen of niet?

Krimpenerwaard - Ook in de Krimpenerwaard is de berenjacht, die overgewaaid is uit Australië, het verenigde koninkrijk en België, heel populair...