8.8 C
De Bilt
vrijdag, 29 maart 2024

Expositie ‘De gank nao Meersje’ in Erfgoedhuis Meerssen

Meersen – Niet alleen inwoners en pelgrims ondernamen ‘de gank nao Meersje’ die leidde naar het Heilig Sacrament in de Basiliek. Ook toeristen en kunstenaars vonden ‘hun’ weg naar het mooie Meerssen. Heemkundevereniging Meerssen en Stichting de Meerssense School organiseren van 23 april t/m 17 juni 2018 twee unieke tentoonstellingen in het Erfgoedhuis Meerssen, die de tweeledige ‘gank nao Meersje’ belichten.

Minidocumentaire ‘De gank nao Meersje’

Op de begane grond van het Erfgoedhuis laat Heemkundevereniging Meerssen horen en zien hoe mensen vroeger ‘De gank nao Meersje’ beleefden. Lokale omroep Meer Vandaag heeft een minidocumentaire gemaakt van verhalen van een aantal oudere inwoners uit de voormalige dekenale parochies. Ze vertellen over hun beleving van de processie naar Meerssen tijdens het Octaaf van het Heilig Sacrament. Pastoor Janssen (oud kapelaan van de Basiliek) vertelt over het ontstaan van de verering van het Heilig Sacrament en zijn herinneringen aan de viering ervan. Oude foto’s en muziek begeleiden hun verhaal. Tijdens deze expositie in het Erfgoedhuis worden ook oude foto’s, posters, programmaboekjes en vaandels tentoongesteld.

Kunstwerken Meerssense school

Op de eerste verdieping van het Erfgoedhuis laat de Stichting de Meerssense School het werk van Willem van Konijnenburg (1868-1943) zien. Hij is een voorbeeld van de vele toeristen en kunstenaars die na de aanleg van de spoorwegen (1853) naar Meerssen kwamen.

Willem van Konijnenburg werd 150 jaar geleden geboren in Den Haag. Hij en Jan van Puijenbroeck vormen de kern van de Meerssense School, een collectief van jonge schilders dat tijdens de Eerste Wereldoorlog actief was in en rond Meerssen. Ook de beroemde Charles Eijck behoorde hiertoe. De grootouders van Willem van Konijnenburg woonden – als zoveel rijke families – in de negentiende eeuw in Meerssen. Willem krijgt de eerste tekenlessen van zijn moeder in Huize door Vlijt aan Tussen de Bruggen in Meerssen. In het eerste deel van zijn leven vormt Meerssen en haar omgeving een van de belangrijkste onderwerpen van zijn tekeningen en schilderijen. Ook in zijn latere werk blijft Meerssen hem in de achtergrond van zijn werk en in de onderwerpkeuze beïnvloeden. Ook toen Willem vooral als monumentale kunstenaar actief was, gaf hij in zijn getekende dagboeken de omgeving van Meerssen weer.

In deze tentoonstelling kunt u zijn werk zien dat gemaakt is in Meerssen of geïnspireerd is door Meerssen en omgeving. Het werk komt uit privébezit, aangevuld met werken van de gemeente Meerssen en het Limburgs Museum.

Brochure

Bij deze expositie hoort ook een speciale brochure. Deze is te koop bij Bloemenhuis / VVV servicepunt de Zonnestraal, Gasthuisstraat 28 in Meerssen. Kosten: 3,50 euro. Tijdens de openingstijden van de expositie op zon- en feestdagen is de brochure ook verkrijgbaar in het Erfgoedhuis.

Wandeling 

Op de website van de Stichting de Meerssense School staat een wandeling die leidt langs de plekken die Willem van Konijnenburg heeft geschilderd en de ateliers waar hij in de zomer vaker verbleef. Kijk op www.demeerssenseschool.nl.

Pelgrimstocht

Tijdens het Sacramentsoctaaf wordt op vrijdag 1 juni 2018 een begeleide pelgrimswandeling gehouden van Geulle naar Meerssen. Deze volgt deels de oude processieweg.

Openingstijden expositie

U kunt de expositie ‘De gank nao Meersje’ bezoeken van 23 april t/m 17 juni 2018 in het Erfgoedhuis Meerssen, Markt 38, 6231 LR Meerssen. Ingang via het naastgelegen gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC).

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag van 08.30-17.00 uur
op donderdag tot 20.00 uur.
op zon- en feestdagen: van 12.00-16.00 uur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio