7.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Gerestaureerd goudleer weer terug in Stadhuis

Onder toeziend oog van gedeputeerde voor monumenten van de Provincie Limburg Hubert Mackus en vastgoedwethouder John  Aarts is het 18de eeuws goudleer vandaag teruggeplaatst in de burgemeesterskamer. Het uniek chinoiserie behang is de afgelopen maanden gerestaureerd door Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL). Het goudleer was door de eeuwen heen ernstig aangetast en dreigde zonder ingrijpen verder in verval te raken. Stichting Restauratie Atelier heeft het goudleerensemble succesvol weten te herstellen. Het kunststuk is daarmee bewaard voor de toekomst en de voorstellingen kunnen weer in volle glorie worden bewonderd.

 

Voor de restauratie verantwoordelijk wethouder John Aarts is content: “Met deze noodzakelijke ingreep is het goudleer gelukkig bewaard voor toekomstige generaties Maastrichtenaren.” De restauratie van het goudleer werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg. De Provincie bekostigde de helft van de herstelwerkzaamheden. Gedeputeerde Mackus: “De Provincie Limburg hecht veel belang aan het behoud van historische interieurs. Slechts op een paar locaties in Limburg is goudleer te bewonderen in het interieur, en het stadhuis in Maastricht is daar een voorbeeld van. De uiteindelijke restauratie is waardevol voor gebruikers en bezoekers van dit monumentale stadhuis.”

goudleer
© gemeente Maastricht

Restauratie Goudleer

Het goudleerbehang, bestaande uit 32 panelen van ongeveer 0,65 meter breed en 3,50 meter hoog, is begin van de 18de eeuw speciaal voor de Burgemeesterkamer vervaardigd op bestelling van de zittende burgemeester Van Slijpe bij een Haagse Ledikantenmaker. De opdracht werd uitgevoerd in Engeland. In 1738 werd het behang geplaatst in het Stadhuis. In Nederland zijn nog slechts 70 voorbeelden van goudleer bewaard. Het Maastrichts goudleerensemble vormt daarbinnen een unicum vanwege de doorlopende chinoiserie voorstelling. Door de eeuwen heen was het goudleer ernstig aangetast. Het goudleer was vervormd, gebobbeld en vertoonde barsten. Ook waren de verflagen beschadigd, vergeeld en troebel geworden. In de jaren ’60  zijn daarbij de goudleren wandvlakken versneden tot verticale banen.

goudleer
© gemeente Maastricht

Met  een team van vijf restauratoren met zeer specialistische kennis heeft SRAL het goudleer in de periode van medio oktober tot nu geconserveerd en gerestaureerd. Ingekapseld vuil is verwijderd, loszittende verf en stukjes leer zijn opnieuw vastgezet, verkleurde vernislagen afgedund en kleine beschadigingen in de geschilderde motieven zijn geretoucheerd. “Dit was een zeer secuur werk vanwege de bijzondere picturale laagopbouw” aldus Bianca van Velzen, projectleider namens de SRAL. “Een bijzonder complexe, maar eervolle klus, die we mede dankzij een veelheid aan expertise uit alle windstreken van Europa tot een goed einde hebben weten te brengen.”

De restauratie trok veel bekijks. Meer dan 400 geinteresseerden verkregen een rondleiding. Ook konden museumbezoekers van het Bonnefantenmuseum de werkzaamheden volgen, omdat SRAL in het museum een werkplaats heeft.

goudleer
© gemeente Maastricht

Gewelfschilderingen

Het sluitstuk van de restauratie van het Stadhuis is het herstel van de gewelfschilderingen op het Plein van het Stadhuis. De restauratiewerkzaamheden zijn in volle gang en worden eveneens uitgevoerd door de SRAL, vanaf een speciaal daarvoor vervaardigd platform in de hal van het Stadhuis. De werkzaamheden duren nog tot januari 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio