Nieuwe brandweerkazerne Simpelveld feestelijk geopend

Simpelveld – Dinsdag 12 juni heeft burgemeester Richard de Boer de nieuwe brandweerkazerne in Simpelveld feestelijk geopend.De nieuwe kazerne is volgens burgemeester De Boer om meerdere redenen de moeite waard om bij stil te staan. “De belangrijkste reden is de veiligheid van onze inwoners. Tijd is een factor die enorm belangrijk is bij brand. Het terugbrengen van de kazerne naar de kern van Simpelveld, levert zoveel tijdwinst dat de dekkingsgraad omhoog gaat van 57 procent naar bijna 100 procent. Daarmee neemt de veiligheid toe, vooral voor afgelegen gebieden als Huls en Baneheide. Ook het potentieel aan brandweerlieden die binnen de aanrijtijden wonen, wordt veel groter. Gezien de dringende behoefte aan vrijwilligers is dat een belangrijk bijkomend voordeel.”

Naast veiligheid is er nog een hele belangrijke reden waarom de gemeente heeft geïnvesteerd in een nieuwe kazerne. De Boer: “We waken niet alleen voor de veiligheid van onze inwoners, maar uiteraard ook voor de veiligheid en gezondheid van onze eigen brandweermensen. Om die te kunnen waarborgen moeten ze schoon en veilig kunnen werken. Conform alle arbo- en veiligheidsvoorschriften van deze tijd.”

brandweerkazerne

Er is altijd al veel aandacht besteed aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor brandweermensen. Die aandacht ging vooral naar adembescherming en beschermende kleding. Maar inmiddels weten we dat een aantal grote risico’s buiten schot is gebleven, namelijk de opname van kankerverwekkende stoffen via de huid. Vieze pakken en helmen of een smerig voertuig willen we niet meer in één ruimte hebben waar de brandweermensen zelf verblijven. Daarom was het nodig om maatregelen te treffen zoals meer brandweerpakken, ruimte voor deze extra pakken, mogelijkheid tot douchen en betere ventilatie.

brandweerkazerne

 

Het vierde winstpunt is volgens de burgemeester voor de brandweermensen zelf ook essentieel. “De nieuwe kazerne is een investering in de vrijwilligers. Daarmee laat de gemeente zien hoe enorm we hun inzet waarderen. De nieuwe kazerne moet een plek worden waar ze ‘thuis’ komen en ervaringen met hun maten kunnen delen. Als vrijwillige brandweerman of – vrouw krijg je heel wat voor de kiezen. Elke vrijwilliger moet de heftige dingen die hij meemaakt als het ware op de kazerne achter kunnen laten. Om te ontladen is er behoefte aan een omgeving waar ze zich veilig voelen, die van hen is, waar niet zomaar een vreemde binnenloopt, maar waar de brandweermensen alles in het volste vertrouwen en volledige vrijheid en veiligheid met elkaar kunnen delen.”brandweerkazerne

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam