Opening Sphinxpassage – Historie van de Sphinx in 30.000 tegels

Sphinxpassage
Sphinxpassage - © gemeente Maastricht

Maastricht – Maandag 18 december 2017 openen gedeputeerde Eric Geurts en wethouder Gert-Jan Krabbendam om 15.00 uur de Sphinxpassage, een 120 meter lange overdekte tegeltableaupassage tussen The Student Hotel en Pathé. Ruim 30.000 tegels brengen het Maastrichtse Sphinxverleden in woord, beeld en objecten tot leven.

Langste tegeltableau van Nederland

In 26 hoofdstukken wordt met behulp van het papieren- en fotoarchief van het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL) een uniek tijdsbeeld gegeven van de geschiedenis van de Sphinxfabriek. De nieuwe en permanente presentatie vertelt het verhaal achter de beroemde fabriek, vanaf de oprichting door Petrus Regout tot en met de sluiting van de fabriek aan de Boschstraat.

Sphinxpassage 120 meter lang tegeltableau

Met een lengte van 120 meter is de Sphinxpassage het langste tegeltableau van Nederland. Afbeeldingen van – onder andere – fabriekswerkers en de fabrieken zelf, serviesdecoraties, ontwerpenstudies, oude reclame-uitingen en maakprocessen van het gebruiksaardewerk en sanitair worden ondersteund door een beknopt achtergrondverhaal (Nederlands- en Engelstalig). Bij een aantal hoofdstukken wordt gebruik gemaakt van aardewerk uit de Sphinxcollectie van het Centre Céramique.

Uitnodiging

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de opening van de Sphinxpassage. Aanvang is om 15.00 uur bij het Infocentrum Belvédère (Fenikshof 1, ingang via de Penitentenpoort aan de Boschstraat tussen Pathé en UNU-MERIT). Na ontvangst en opening blijft de Sphinxpassage tot 20.00 uur open voor publiek. Voor belangstellenden staan warme chocomel en/of een glaasje glühwein klaar.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam