Schinkelkwadrant maakt plaats voor ruimte en verbinding

Sloop Schinkel

Heerlen – Vandaag 12 oktober hebben gemeente Heerlen, provincie Limburg en IBA Parkstad de officiële starthandeling verricht voor de sloop van het Schinkelkwadrant Zuid/de Plu. Medio augustus was al begonnen met het verwijderen van asbest uit de panden aan de Schinkelstraat. Nu is het moment gekomen dat de slopershamer er echt in gaat.

Eerste stap terugbrengen centrum

Met een grote knipschaar sloopte een buurtbewoonster een muur op het binnenterrein van Schinkelkwadrant Zuid. Ze werd aangemoedigd door een bewonersvertegenwoordiging, wethouder centrumontwikkeling Peter van Zutphen, gedeputeerde Eric Geurts en algemeen directeur IBA Parkstad Kelly Regterschot. Met de sloop van dit Schinkelkwadrant wordt de eerste stap gezet naar het terugbrengen van het centrum naar de menselijke maat, geborgenheid en verbinding. Lelijke gebouwen maken plaats voor ruimte, voor wonen in het groen, voor een Central Park.

Weg Schinkel, welkom Central Park

Het Schinkelkwadrant is het gebied gelegen tussen de Schinkelstraat, Honigmannstraat, Promenade en Geerstraat. De oude Plu, de kantoorruimtes daarboven en grote delen in het blok Schinkel Zuid worden gesloopt. Ook het Megapool-gebouw (Honigmannstraat 47) en drie panden in de Schinkelstraat gaan verdwijnen. De sloopwerkzaamheden zijn begonnen aan de Schinkelstraat. Vanuit de kant van de Schinkelstraat gaan de slopers richting de voormalige Plu.

Groene ruimte

Waar nu op de Promenade muren staan, ontstaat straks een groene ruimte met doorkijk tot aan de Schinkelstraat. Wethouder van Zutphen is blij dat de Plu eindelijk tegen de vlakte gaat: “Vandaag hebben we letterlijk een muur afgebroken en ruimte gemaakt voor nieuwe verbindingen in het centrum. We weten nu dat kantoor- en winkelkolossen als de Plu niet bijdragen aan de sfeer in een centrum. Met de sloop van Schinkel Zuid brengen we het stadshart terug naar de menselijke maat”.

Wonen in het groen

De herontwikkeling van het Schinkelkwadrant vormt de tweede kern van de ontwikkeling van urban living na het Maankwartier. Leegstaande kantoren en winkelpanden worden hier uit de markt gehaald en gesloopt. Volgens algemeen directeur van IBA Parkstad, Kelly Regterschot, verdient Heerlen als centrum van Parkstad een aantrekkelijk stadshart. “Het doet mij goed dat nu eindelijk gestart wordt met de hersteloperatie van dit gebied. Hier ontstaat straks een parkachtige omgeving met een attractieve mix van wonen, werken en stedelijk groen. Het gebied wordt zo interessant voor verschillende doelgroepen”.

Investeren met provincie en gemeenten

De Provincie Limburg investeert samen met Limburgse gemeenten en andere partijen in aantrekkelijke steden en centra voor de inwoners en bezoekers van Limburg. “We geven als Provincie de Limburgse steden heel graag net dát laatste duwtje in de rug dat ze nodig hebben om hun centra te vernieuwen. Tot welke mooie resultaten dat leidt, zie je in Heerlen in het Schinkelkwadrant. Hier is het oude losgelaten om iets nieuws te realiseren”, aldus gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor Stedelijke Ontwikkeling.

Slopen met inzet van social return

De sloop van het Schinkelkwadrant/de Plu wordt uitgevoerd door Oranje BV. In het kader van social return werken zij samen met WSP Parkstad aan de sloop. Via social return werken momenteel twee personen mee aan de  asbestsanering en sloop van Schinkel Zuid.  De sloopwerkzaamheden duren tot ongeveer februari 2019.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam