8.2 C
De Bilt
vrijdag, 29 maart 2024

Gemeente Kapelle zet burgerhulpverlener in via Stan

Kapelle – Gemeente Kapelle verbetert de acute hulpverlening door de inzet van de burgerhulpverlener in geval van een circulatiestilstand, in de volksmond ook wel hartstilstand genoemd. De burgerhulp wordt ingezet via de alarmeringsapplicatie van Stan, voorheen Hartveilig wonen. HartslagNu en HartveiligWonen (nu STAN), gaan samen verder onder de naam HartslagNu.

Meld u aan als burgerhulpverlener

Jaarlijks worden er 15.000 mensen in Nederland getroffen door een circulatiestilstand. Dit kan overal gebeuren: op het werk, in huis, tijdens het sporten of op straat. De kans op overleven is het grootst wanneer er binnen 6 minuten acute hulp wordt verleend. Een ambulance kan niet altijd binnen deze cruciale minuten arriveren. Door mensen in de omgeving van het slachtoffer in te zetten voor de eerste acute hulpverlening, wordt de kans om een hartstilstand te overleven vergroot. Zo zorgen we binnen gemeente Kapelle dat de acute hulpverlening verbeterd wordt. Meld u aan als burgerhulpverlener via www.hartslagnu.nl. U kunt hier ook een beschikbare AED aanmelden.

Vrijwilligers in omgeving krijgen oproep

Bij een hartstilstand krijgen beschikbare vrijwilligers in een straal van duizend meter rondom de calamiteit bericht. Hoeveel vrijwilligers een oproep krijgen, is afhankelijk van de beschikbaarheid die de vrijwilligers hebben opgegeven. Gealarmeerde vrijwilligers worden gevraagd te reageren op de oproep. Zo houden wij bij hoeveel vrijwilligers naar de calamiteit komen. Zijn er meer dan vier vrijwilligers die naar het slachtoffer gaan, dan ontvangt de vijfde persoon die zich meldt automatisch een bericht dat zijn/haar inzet niet meer nodig is. Zo wordt voorkomen dat er te veel mensen rondom het slachtoffer staan.

Eén landelijk systeem

Met één landelijk systeem kunnen we de overlevingskansen van alle slachtoffers van een circulatiestilstand in heel Nederland optimaliseren. Stan is een netwerk van goed geschoolde geregistreerde vrijwilligers en voldoende beschikbare AED’s. Wanneer de meldkamer van 112 een vermoeden van een circulatiestilstand heeft, alarmeert de meldkamer de ambulance en tegelijkertijd een tiental vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. De ingezette vrijwilligers krijgen via hun telefoon de exacte locatie van de calamiteit of de AED door, inclusief routebeschrijving. De AED is een apparaat die, indien nodig, met een stroomstoot de hartcirculatie weer probeert te herstellen. Vrijwilligers verlenen acute hulp totdat het ambulancepersoneel dit overneemt.

Meer informatie

Meer informatie over de samenwerking van HartveiligWonen, Stan en HartslagNu is te vinden op www.hartslagnu.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio