Mantelzorg werkt door in 2018

0
21
mantelzorg

Heinkenszand – Eind 2016 is Vrijwilligershuis Borsele gestart met het innovatieproject ´Mantelzorg Werkt´. In dit project worden werkgevers enthousiast gemaakt, geïnformeerd en ondersteund om het thema werk en mantelzorg te agenderen binnen het personeelsbeleid. Het doel hiervan was om de bekendheid en de bespreekbaarheid van oplossingen op de werkvloer én daarbuiten, te verhogen.

Werknemers steeds vaker ook mantelzorger

Werkgevers krijgen steeds vaker te maken met werknemers die ook mantelzorger zijn. Zij verlenen zorg aan een chronisch zieke of gehandicapte (schoon)ouder, partner, kind, vriend of buur. Eén op de vijf werknemers combineert al werk met langdurige zorg voor een naaste en dat worden er steeds meer. De helft van deze werkende mantelzorgers voelt zich zwaar tot zeer zwaar belast en 8% meldt zich ziek. Het vraagstuk van een gezonde balans tussen werk, vrije tijd en zorg is dan ook urgent. De zeven Borsele werkgevers die in 2017 meededen aan dit project zijn beloond met de erkenning ‘wij werken mantelzorgvriendelijk’.

Informeren en mantelzorg ondersteuning

Met dit project beoogt Vrijwilligershuis Borsele werkgevers en werknemers zowel te informeren over de mantelzorgondersteuning die het Vrijwilligershuis kan bieden, als werkgevers te enthousiasmeren om zelf met het thema mantelzorg en werk aan de slag te gaan. Voorbeelden van oplossingen binnen de bedrijven zijn flexibiliteit in werktijden, thuiswerken, flexibele roosters en aanvullende verlofregelingen. Onderzoek wijst uit dat werkende mantelzorgers erg gebaat zijn met bespreekbaarheid, steun en begrip van de leidinggevende en collega’s.

Werkgevers beloond

De gemeente Borsele is zelf aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een mantelzorgvriendelijk beleid. Samen met het Vrijwilligershuis hoopt de gemeente dat ook andere werkgevers aan willen haken, zodat het thema in de regio geagendeerd kan worden. Zeven werkgevers die 2017 hun werknemers actief ondersteuningsmogelijkheden aangeboden hebben en daarover in gesprek zijn gegaan, hebben uit handen van wethouder Miermans op 29 november 2017 de officiële Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ ontvangen.

Wat levert mantelzorgvriendelijk beleid op?

In Nederland hebben ruim 300 koplopers al deze Erkenning ontvangen. Grote organisaties zoals Microsoft, Achmea, de Belastingdienst en KPN en gemeenten zoals Den Haag, Amersfoort, Enschede. Maar ook kleine en middelgrote organisaties die het belang zien van een goede werk privé balans, zoals Vos Techniek en Renault Nederland. Als voordelen benoemen zij een lager ziekteverzuim en minder uitval van werknemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here